ZASTRAŠUJUĆI PODACI

U Srbiji više abortusa nego rađanja!

Hronika 20.08.14, 20:16h

 U Srbiji više abortusa nego rađanja!
Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da su demografski podaci zastrašujući i da se sva ministarstva, nevladine organizacije moraju uključiti da se slika promeni

Srbi su najstarija nacija u Evropi, a imajući u vidu prosječnu starost stanovništva, statistika kaže da žene rađaju u prosjeku 1,4 djece, a da je prosječan broj pobačaja 2,8 istaknuto je danas na skupu “Zaštita majčinstva u Srbiji”.

 

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da su demografski podaci zastrašujući i da se sva ministarstva, nevladine organizacije moraju uključiti da se slika promijeni.

 

- Svi ćemo se angažovati i svi ćemo raditi na promjeni ovih podataka. Nije samo ekonomija u pitanju. Zastrašujuće je da u Srbiji žene imaju više pobačaja, nego rađanja djece. Ovdje govorimo o pobačajima koji su urađeni voljno i iz milion i jedog razloga – naglasio je Vulin.

 

On je dodao da je država preduzela neke korake i da je pojedinim zakonskim rješenjima pokušala da olakša porodicama sa djecom i kao primer naveo Zakon o radu koji je predvidio vrijeme koje majke mogu da odsustvuju sa posla zbog dojenja i najavio usvajanje zakona o finansijskoj podršci porodica sa djecom i zakona o socijalnoj zaštiti.

Organizatori skupa, predstavnici Udruženja “Roditelj”, kažu da je država u posljednjih nekoliko godina dosta uradila na zakonodavnom planu, ali da je ostalo dosta neriješenih pitanja, kao i da su lokalne zajednice najslabija karika u lancu.

 

- Strategijom za podsticaj rađanja predviđeno je da lokalne samouprave budu nosioci mnogih mjera i aktivosti u zaštiti roditeljstva – naglasila je predsjednica udruženja Dragana Soćanin.

 

Ona je dodala da mnogo toga može da se uradi već sada i bez izdvajanja dodatnog novca, resursima koji postoje u zajednici.

 

Kao primjer navela je usklađivanje radnog vremena vrtića sa radnim vremenom roditelja, koji je u Beogradu regulisano, ali poblem postoji u ostatku Srbije, kao i da bebi frendli sistem u porodilištima zahtijeva bolju organizaciju i bolji pristup.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da se radi na oživljavanju savjetovališta u domovima zdravlja koji bi uticali da se shvati značaj dojenja, da roditelji shvate kolike se prednosti kada se koristi majčino mlijeko.

 

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San-Lot rekao je da je Srbija na zakonodavnom nivou pomoći porodicama sa djecom dosta uradila, ali da postoje problemi sprovođenja u praksi.

 

On kaže da veliki broj žena započinje dojenje beba nakon porođaja, ali da brzo prelaze na mliječnu formulu i kritikovao zdravstvene ustanove u kojima se reklamiraju mliječne formule i ljekari koji porodiljama savjetuju dohranu za bebe od četvrtog mjeseca.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI