IZETBEGOVIĆEVA DILEMA

Merkel ili Erdoan: Turski predsjednik zakazao inauguraciju na dan konferencije u Berlinu!

Front 20.08.14, 19:58h

Merkel ili Erdoan: Turski predsjednik zakazao inauguraciju na dan konferencije u Berlinu!
Novoizabrani turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Erdogan) sprema spektakularnu inauguraciju, kakva dosada nije zapamćena, pišu turski mediji, a prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). Na svečanosti će prisustvovali brojni svjetski lideri, a među pozvanima će biti i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Bez ikakve sumnje, Izetbegović će rado prihvatiti poziv, no problem bi mogao nastati, jer je Erdoanova inauguracija zakazana, kako navodi list Today Zaman, za 28. avgust baš istog dana kada je i njemačka kancelarka Angela Merkel zakazala konferenciju o zapadnom Balkanu u Berlinu.

 

Naime, Merkel je odavno uputila poziv bh. liderima i liderima regiona na konferenciju o budućnosti BiH, ali i ovog dijela Evrope, a među pozvanim je i aktuelni lider Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Međutim, sticajem okolnosti, novoizabrani predsjednik Turske je svoju inauguralnu svečanost zakazao za taj isti dan i to u Ankari. Na koji način će Izetbegović riješiti ovaj problem, da li će se izviniti Merkel ili Erdoanu, ili pak pokušati organizirati da se „stigne“ odazvati na oba poziva ostaje da se vidi, prenosi NAP.

 

Erdoan je, kako navode turski mediji, sastavio listu svjetskih lidera koje će pozvati, a na kojoj će biti i američki predsjednik Barak Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali se očekuje da će oni ipak poslati samo svoje izaslanike. Očekuje se prisustvo evropskih zvaničnika i lidera zemalja iz turskog susjedstva. 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI