Postignut sporazum o granici

BiH i Crna Gora sporile se oko potoka

Hronika 20.08.14, 10:54h

BiH i Crna Gora sporile se oko potoka
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović potvrdio je za Anadolu Agancy (AA) kako su sve aktivnosti oko postizanja ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore završene.

 

"Ušlo se u završnu fazu postupka ratifikacije, tako da će BiH prvo sa Crnom Gorom imati riješeno pitanje sporazuma o granicama", naveo je ministar civilnih poslova BiH.

 

Nacrt osnova za pregovaranje i zaključivanje Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova, naći će se na dnevnom redu prve sjednice Vijeća ministara BiH, nakon kolektivnih godišnjih odmora, u četvrtak, 21. augusta.

 

Državni ministri prihvatili su sredinom septembra prošle godine prijedlog da se na dijelu neusuglašene granične crte između Foče i Pljevalja ona povuče prirodnom granicom - potokom koji dijeli ovo područje na dva približno ista dijela: sjeverni dio pripao je Crnoj Gori, a južni dio BiH.

 

Potom je Državno povjerenstvo za granicu BiH, u skladu s ovim zaključkom, sprovelo aktivnosti na identifikaciji i opisu granice s Crnom Gorom.

 

Tako je Vijeće ministara BiH utvrđivanjem granične crte između Foče i Pljevalja, u dužini oko 700 metara, još sredinom septembra prošle godine riješilo sva otvorena pitanja razgraničenja dviju država.

 

Ranije je bilo inicijativa iz Bosne i Hercegovine da se u razgovorima sa Crnom Gorom otvori pitanje Sutorine, odnosno da sedam kilometara dugačko primorje sa rijekom i mjestom Sutorina, Igalom, Njivicama i drugim selima pravno pripadaju unutar granica BiH. No, vlasti u BiH takve inicijative o promjenama granica na tom području nikada zvanično nisu inicirale.

 

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ranije je istakao da je "Savjet ministara BiH prihvatanjem načina razgraničenja na potoku u pograničnom pojasu između Foče i Pljevalja riješio je i posljednju dilemu kada su u pitanju granice između BiH i Crne Gore".

 

"Ovim smo završili konačno pitanje utvrđivanja granica između dvije države. Državna komisija za granice BiH, koja je sve vrijeme radila na utvrđivanju graničnog pojasa nigdje nije našla sporno pitanje dijela koji se odnosi na Sutorinu (dio prema Igalu i Herceg-Novom). Sva priča koja se otvara oko Sutorine je čisto politikanstvo i privatni interesi određenog broja osoba koji nisu zasnovani na argumentima", istakao je ranije Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH.

 

Duljina granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore iznosi 268 kilometara i u početku je razmatrana u okviru razgovora o granici između BiH i tadašnje SRJ, te Bosne i Hercegovine i Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, a potom su, od osamostaljenja Crne Gore, započeti razgovori povjerenstava za granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

Istovremeno, Bosna i Hercegovina i dalje ima otvorena pitanja oko utvrđivanja granica sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom.

 

"Taj sporazum o granici sa Hrvatskom još uvijek nije ratifikovan i to je ono na čemu će se morati raditi u narednom periodu", naveo je Nović.

 

Što se tiče sporazuma o granicama BiH sa Republikom Srbijom, sporna područja su na rijeci Drini oko kojih još uvijek nije postignut dogovor.

 

Dužina granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske iznosi oko 1.000 kilometara, a sa Republikom Srbijom oko 360 kilometara.

(Anadolija/dg; Foto: Ilustracija)

BLIN
KOMENTARI