SLOVENIJA

Pahor predložio Cerara za mandatara Vlade

Front 19.08.14, 20:05h

Pahor predložio Cerara za mandatara Vlade
Što se tiče formiranja buduće vlade, Cerar je dodao da će učiniti sve da ona bude kompetentna i dovoljno stabilna, te s kadrovima koji će osigurati da se zahtjevne zadaće ispune

 

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je potpisao odluku kojom parlamentu predlaže da za mandatara nove vlade izabere Miru Cerara, predsjednika Stranke Mire Cerara (SMC) koja je na izborima 13. srpnja osvojila najviše glasova i mjesta u novom parlamentu.

 

"Buduća vlada i parlament stoje pred velikim izazovom kako zemlju izvesti iz krize i preurediti je tako da sebi i budućim generacijama osiguramo kvalitetni život i održivi razvitak", rekao je Cerar u izjavi novinarima na svečanosti u predsjedničkoj palači na kojoj je bio nazočan i predsjednik Pahor.

 

Cerar je rekao da Pahoru zahvaljuje što mu je ukazao povjerenje i kandidirao ga za mandatara nove vlade, te biračima što su mu ukazali svoje povjerenje i da je svjestan teških zadaća koje se pred njim postavljaju.

 

Što se tiče formiranja buduće vlade, Cerar je dodao da će učiniti sve da ona bude kompetentna i dovoljno stabilna, te s kadrovima koji će osigurati da se zahtjevne zadaće ispune.

 

"Zadaća buduće vlade nije samo osigurati financijsku konsolidaciju, ekonomski razvitak, socijalnu državu, adekvatne obrazovne, znanstvene i druge sustave, cilj vlade i zajednički cilj svih mora biti i to da se zajedno uzdignemo u našim vrednotama. Svi moramo djelovati da se u Sloveniji opet uspostavi društvo gdje je čovjek čovjeku čovjek", rekao je Cerar.

 

Njemu je za izbor za novog mandatara potrebna natpolovična većina od najmanje 46 glasova u 90-članom parlamentu, a predsjednik parlamenta Milan Brglez najavio je da će izvanredna sjednica s glasovanjem o mandataru biti održana u ponedjeljak.

 

Cerar je u utorak novinarima kao glavnu zadaću buduće vlade naveo izlazak iz ekonomske krize i jačanje povjerenja u politici, te njenu moralnu obnovu.

 

"Potrebno je vratiti povjerenje građana u državu i vratiti međusobno povjerenje koje je zadnjih godina izgubljeno. U godinama krize u velikoj smo mjeri zaboravili na one vrednote koje su tradicionalno krasile Slovence, a to su poštenje, rad i solidarnost", kazao je budući premijer.

 

Cerarovi pregovori s budućim koalicijskim partnerima u završnoj su fazi. Očekuje se da će do kraja ovog tjedna biti parafiran i koalicijski dogovor stranaka koje će sudjelovati u budućoj Cerarovoj vladi.

 

Dogovor da uđu u njegovu koaliciju Cerar je već postigao s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućnost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) koje vodi premijerka u odlasku.

 

Po slovenskom ustavu, parlament najprije mora izabrati predsjednika vlade, a nakon toga u roku od dva tjedna glasuje i o njegovu prijedlogu za novu vladu, odnosno o listi ministara.

 

U slučaju da Cerar u ponedjeljak bude potvrđen za mandatara, njegova bi vlada u parlamentu mogla biti izabrana sredinom rujna, nakon čega bi položila prisegu.

 

Ako se Cerarovoj koaliciji pridruži i stranka Alenke Bratušek koja ima četiri zastupnika, njegova bi vlada imala komotnu većinu u novom parlamentu od 56 glasova, a ako se stranka sadašnje premijerke ne odluči na ulazak u vladu, 52 glasa.

 

Cerarova stranka na srpanjskim je prijevremenim izborima dobila 34,5 posto glasova i 36 mandata u parlamentu. Prijevremeni izbori održani su nakon što je s položaja prije isteka redovnog mandata odstupila dosadašnja premijerka Bratušek.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI