HOĆE LI IM SE STATI U KRAJ

Zastrašujuća poruka džihadista Amerikancima: 'Utopit ćemo vas u vašoj krvi'

Hronika 19.08.14, 14:25h

Zastrašujuća poruka džihadista Amerikancima: 'Utopit ćemo vas u vašoj krvi'
Islamski militanti, koji su osvojili dio sjevernog Iraka na čijem su području osnovali Islamsku državu, upozorili su Sjedinjene Američke Države da će ih napasti!

'Napast ćemo Amerikance bilo gdje u svijetu! Utopit ćemo vas u vašoj krvi!,' stoji u video poruci koju su objavili na engleskom jeziku, a prenosi Reuters. Osim toga, na snimci je kao zastrašujuće upozorenje objavljena i fotografija odrubljene glave Amerikanca koji je ubijen tijekom posljednje američke okupacije Iraka.

 

Američke vojne snage uključile su se u rat u Iraku potpomažući snage Kurda, za sada samo napadima iz zraka. Uz pomoć američkih bombardera, kurdski vojnici uspjeli su vratiti dio teritorija sjevernog Iraka. Islamski militanti koji su svoju vojsku nazvali ISIL zaprijetili su da će osvojiti cijelu zemlju, uključujući i Bagdad. Za sada su njihove najveće žrtve pripadnici vjerskih manjinskih skupina, ponajviše jazidi i kršćani, koji su pobjegli u planine ili u Siriju.

 

Za razliku od Al-Kaide, Islamska država za sada je fokusirana na osvajanje teritorija Iraka i Sirije na čijim je dijelovima proglasila takozvani Kalifat, a još ne uvijek na ciljeve na Zapadu. No, s obzirom na prijetnje koje šalju, možda je to samo pitanje vremena.

 

Američki predsjednik Barack Obama kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak kako Islamska država nije samo prijetnja Iraku nego i cijeloj regiji.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI