FOTO/ TRADICIONALNO NADMETANJE U VAREŠU

Zaviri ispod sača: Kako se pravi najbolja bosanska 'peka'...

Zabava 17.08.14, 13:34h

Zaviri ispod sača: Kako se pravi najbolja bosanska 'peka'...
U Varešu se juče, u okviru Ljetnog festivala „Vareško ljeto“, održalo tradicionalno natjecanje u pravljenju peke

 


U pripremi peke natjecali su se seoska kućanstva Klarić“,“Kapetanović“ i „Grga“, udruge žena Vijaka, Stupni do, Budoželje, Strica-Zarudje i Pogar, udruge lovaca , ribolovaca, ekstremnih sportova i izviđača, udruge „Čuvari bosanske krune“ Dragovići i BZK Preporod, ćevabdžinica Parić i restoran „Krčma“ Vijaka, te „Gradina“ Dabravine.

 


Sve ekipe su pripremale peku proizvedenu u kovačnici u selu Oćevija, jedina takva u Europi.


Ocjenjivanje pripremljenih peka nakon degustacije su uradili predstavnici Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine. Najboljim ekipama uručena su priznanja.


U revijalnom dijelu manifestacije pripremana su tradicionalna jela, maslenjak ispod sača, lovački gulaš, predstavljeni su proizvodi kovačnice kao i izložba organski proizvedene hrane.


Veliki broj posjetilaca mogao je degustirati pripremljena jela


Pokrovitelj manifestacije je općinski načelnik Avdija Kovačević koji je naglasio da je cilj natjecanja promocija tradicionalnih vrijednosti, afirmacija domaćih proizvoda i inicijativa za proizvodnjom organske hrane koje nedostaje na tržištu a Vareš ima potencijale za ovaj vid proizvodnje.


Turnir na otvorenom, defile izviđača i biciklistička utrka, te svečana sjednica općinskog vijeća takođe su obilježili i Dan Općine Vareš.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)
 

BLIN
KOMENTARI