FOTO/ SJAJAN POČETAK BORBE ZA 'SRCE SARAJEVA'

Najljepše žene na crvenom tepihu: Andea Štaka i 'Cure' otvorile Takmičarski program 20- SFF-a

Kultura 16.08.14, 23:39h

Najljepše žene na crvenom tepihu: Andea Štaka i 'Cure' otvorile Takmičarski program 20- SFF-a
Film "Cure - život druge" rediteljice Andree Štake prvi je film koji je, nakon jutrošnje press projekcije, prikazan večeras u okviru Takmičarskog programa igranog filma 20. Sarajevo Film Festivala

 

 

Ovo ostvarenje prati priču dviju tinejdžerica, Lindu i Etu, u Dubrovniku nakon rata, njihovo prijateljstvo te iznenadni obrat kada Linda slučajno gurne s litice Etu, koja umire. Publika u ostatku filma prati različita unutrašnja previranja koja Linda preživljava, kao i odnos s majkom i bakom njene prijateljice.

 

Uloge su, između ostalih, ostvarili Sylvie Marinković, Lucia Radulović, Mirjana Karanović, Marija Škaričić i Leon Lučev.

 

Rediteljica Andrea Štaka istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je u Dubrovniku 2006. godine čula za tu priču koja ju je zaintrigirala te je počela istraživati detalje o tom slučaju. Međutim, od građana čula je različite verzije te priče, koja je u određenom smislu i ostala na nivou misterije.

 

Govorila je i o načinu odabira glumica za ovaj film, navodeći da se nakon određene potrage prva na poziv javila Sylvie Marinković, dok je Luciu Radulović pronašla nakon obilaska svih škola u Dubrovniku.

 

Govoreći o ulozi bake u ovom filmu, Mirjana Karanović ističe da je prvobitno mislila da će morati glumiti staru ženu, ali je shvatila da rediteljici nije toliko važan izgled bake koliko njena energija i karakter.

 

- Ovo je dubrovačka nona, a kliše je da ih svi vide kao ljubazne i i fine žene. Ali u  ovoj noni koju glumim je nešto oštro, tamno i opasno. Ona je toliko nesretna i razočarana, sva njena očekivanja od života su nestala. Sama je, sin joj je poginuo i to je nešto što ne može biti izliječeno u njenom srcu - kazala je Karanović.

 

Lucia Radulović podvlači da je osoba koju je trebala glumiti potpuno drugačija od njenog karaktera, što ju je upravo i privuklo i zainteresiralo.

 

- Eta koju glumim je jako otvorena, za razliku od mene koja sam dosta stidljiva i povučena.  Zato sam se pokušala potpuno unijeti u njen karakter - istaknula je ona.

 

Sylvie Marinković naglašava da joj je ovo prvo glumačko iskustvo, te da je snimanje, kao i priprema za film bila jako iscrpljujuća i teška.

 

U dvorani KSC Skenderija večeras je pred sarajevskom publikom premijerno prikazan i novi film Jasmile Žbanić 'Otok ljubavi'.

 

Ekipa filma se prije projekcije, koja je zbog kiše premještena u zatvoren prostor, poklonila i pred publikom ispred Narodnog pozorišta.

 

(Fena/DEPO PORTAL/aa)

BLIN
KOMENTARI