FOTO/ SPEKTAKL U SARAJEVU

Jubilarni 20. SFF otvoren sevdalinkom, počasno Srce Sarajeva uručeno Gaelu Garcia Bernalu

Kultura 15.08.14, 21:26h

Jubilarni 20. SFF otvoren sevdalinkom, počasno Srce Sarajeva uručeno  Gaelu Garcia Bernalu
Nagrada 'Počasno Srce Sarajeva 2014.' za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoja Sarajevo Film Festivala (SFF) dodijeljena je večeras u Open Air ljetnom kinu Metalac istaknutom glumcu Gaelu Garcia Bernalu

.Ovaj meksički glumac je mnogo puta nagrađivan za svoje izvrsne izvedbe, uključujući nagradu za Najboljeg glumca na Međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu, za ulogu u filmu "Pasija ljubav", koji će večeras biti prikazan u ljetnom Kinu Metalac u čast dodjele ove nagrade.

 

- Kada smo prije 16. godina snimali ovaj film, nismo ni zamišljali da će biti prikazan baš u Sarajevu. Veliko je zadovoljstvo biti ovdje i jako sam sretan - kazao je Bernal.

 

Nagradu mu je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra koji je kazao da je ovaj glumac do sada odigrao mnoge velike uloge.

 

- Divim mu se i kao glumcu i kao čovjeku koji pokušava promijeniti svijet. Od sada je Sarajevo i njegova kuća - istakao je Purivatra.

 

Podsjetio je da Bernal zajedno sa svojim prijateljima osnovao meksičku neprofitnu organizaciju za promociju dokumentarističkog rada kao sredstva društvenih promjena "Ambulante".

 

Ovogodišnji SFF otvorio je mladi sarajevski glumac Adnan Hasković koji je kazao da je ovaj festival nastao iz potrebe da se kroz umjetnost u glavni grad BiH vrati život u normalu dodajući da je do sada prikazano ukupno 3.902 filma.

 

Bernalova dva najveća filmska ostvarenja su film "Pasija ljubav" u režiji Alejandra Gonzalesa Iñárritu i "Tvoja mama također" režisera Alfonsa Cuaróna. U posljednjih 20 godina glumio je u više od 40 filmova, kratkih i televizijskih programa.

 

Osim glume, Bernal je preuzeo ulogu i režisera i producenta te snimio nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova koji prikazuju njegovu duboku predanost umjetnosti, ali i sklonost ka ozbiljnom, pozornom i brižnom odnosu prema svojoj domovinini, Latinskoj Americi.

 

Kroz svoje putujuće filmske festivale i radionice, organizacija ne samo da promovira nedovoljno ispričane priče, već i donosi te priče u mjesta gdje se inače ne bi mogle vidjeti. Za ovaj rad je dobio Nagradu za ljudska prava vašingtonskog Biroa za Latinsku Ameriku za 2011. godinu.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI