Jedinstven gastronomski događaj

'Vareška peka 2014' održava se 16. augusta

Nedjeljni magazin 11.08.14, 13:09h

'Vareška peka 2014'  održava se 16. augusta
U okviru Ljetnog festivala, na dan općine Vareš 16. augusta održat će se niz aktivnosti od kojih najveću pozornost privlači tradicionalno natjecanje u pravljenju peke. Ovaj proizvod kovačnica u selu Oćevija, jedinih takvih u Europi, ponovno će privući mnogobrojne goste koji će osjetiti čari ovdašnje gastronomske ponude.

 


Za natjecanje se prijavilo 17 ekipa koje će se satojati od dva člana (glavnog kuhara i pomoćnika). Ekipe trebaju pripremiti peku i začine, a ostale potrepštine osigurava općina Vareš kao organizator. Među prijavljenima su seoska kućanstva „Klarić“,“Kapetanović“ i „Grga“, udruge žena Vijaka, Stupni do, Budoželje, Strica-Zarudje i Pogar, udruge lovaca, ribolovaca, ekstremnih sportova i izviđača, udruge „Čuvari bosanske krune“ Dragovići i BZK Preporod, ćevabdžinica Parić i restoran „Krčma“ Vijaka, te „Gradina“ Dabravine.


Žiri, koji će činiti članovi Udruge kuhara Bosne i Hercegovine, ocjenjivat će okus mesa, okus safta povrća, miris jela, te izgled i boju jela. Najuspješnija tri natjecatelja dobit će diplome i prigodne nagrade.


Istovremeno s natjecanjem u pravljenju peke, održat će se i revijalni dio u pripremi tradicijskih specijaliteta kao što su lovački gulaš i maslenjak, kao i promocija proizvoda oćevačkih kovačnica i organske hrane. I ove godine se očekuje veliki broj posjetitelja, a nakon ocjenjivanja u kušanju će uživati gosti koji će doći na svečanu sjednicu Općinskog vijeća Vareš, kao i svi oni koji budu promatrali natjecanje.


Cilj natjecanja je promocija zdravog načina ishrane i tradicionalne kuhinje, povećanje interesa za prodaju domaćih proizvoda i održivi razvoj ruralnih područja općine Vareš.


Istog dana održat će se šahovski turnir na otvorenom, defile izviđača i biciklistička utrka „Biciklom do zdravlja“.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI