Galerija 'Zvono'

Sutra otvaranje izložbe fotografija 'Strah' Armina Smailovića

DEPO Art 11.08.14, 09:48h

Sutra otvaranje izložbe fotografija 'Strah' Armina Smailovića
U galeriji ''Zvono'' u utorak, 12. augusta, bit će otvorena izložba fotografija Armina Smailovića.

 


Riječ je o nagrađenim fotografijama iz reportaže 'Strah' koju je objavio njemački 'Der Spiegel' i koja prati boksera koji uprkos godinama i zadravstvenim rizicima odlučuje još jednom ući u bokserski ring.


Izložba će biti otvorena u 21 sat.

 

armin-smailovic

 

Prestižna nagrada Hansel-Mieth za 2014. godinu pripala je novinaru Takis Wurgeru i fotografu Arminu Smailoviću za reportažu "Angst"  ("Strah" prev.) objavljenu u sedmičniku Der Spiegel. Reportaža prati Andreasa Sidona, boksera koji uprkos činjenici da ima više od pedeset godina te da se  izlaže velikim zdravstvenim rizicima, odlučuje još jednom ući u bokserski ring. Reportaža predstavlja svojevrsni portret opsjednutosti koju nam iz različitih uglova,  sveobuhvatno i intenzivno,  prikazuje novinarsko-fotografski dvojac. Novinarska nagrada Hansel Mieth dodjeljuje novinarima i fotografima od 1998. godine za angažovane reportaže objavljene u štampi iz njemačkog govornog područja. Ukupna vrijednost nagrade Hansel Mieth iznosi 6.000 eura.


Armin Smailović (1968.) važi za jednog od najrenominiranijih fotografa u Njemačkoj. Specijalizirajući se za portretnu i reportaznu fotografiju, diplomirao je 1991. godine na Bavarskoj školi za fotografiju u Minhenu. Armin je bio stipendista Fondacije "Alfried Krupp von Bohlen & Halbach" koja podržava razvoj savremene njemačke fotografije. U periodu 1991-1993 Armin Smailović kao ratni fotograf izvještava o konfliktima na području bivše Jugoslavije. Od 1995. godine Smailović radi kao slobodni fotograf za njemačke i internacionalne magazine. 2009. godine nominiran je za Henri Nannen nagradu, a iste godine za rad "Srebrenica-I counted my remaining life in seconds" osvaja prvu nagradu na festivalu FotoDoks u Bad Aiblingu. 2009. i 2013. godine osvojio je LEAD nagrade u kategorijama "Reportaža godine" te "Portretna fotografija godine". Od 2010. godine radi kao utemeljitelj FotoDoks festivala u Minhenu. Armin Smailović živi na relaciji Minhen - Sarajevo.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI