Ljubav u kalifatu

Osvoji, pa oženi: Džihadisti otvorili agenciju za 'spajanje' boraca i žena

Hronika 01.08.14, 12:41h

Osvoji, pa oženi: Džihadisti otvorili agenciju za 'spajanje' boraca i žena
Džihadisti organiziraju promotivne autobusne ture u područja pod svojom kontrolom za civile i parove koji bi se željeli doseliti.

 

Islamski kalifat, samoprozvana država koji su militanti osnovali na graničnim područjima Sirije i Iraka, otvorila je ured za sklapanje brakova kako bi pomogla ženama da se udaju za njihove borce.

 

Žene i udovice koje to žele mogu ostaviti ime i adresu u uredu, a onda će ih borci Islamske države Iraka i Levanta (ISLS), kako se naziva ova militantna grupa, kontaktirati. Tačnije, pokucat će im na vrata ženici lično.

 

'Borci će ih posjetiti i službeno zaprositi', prenio je AFP.

 

Koliko god zvučalo bizarno, ova inicijativa samo je dio akcije 'regrutiranja' žena za brakove kojom su islamistički borci zaokupljeni u posljednje vrijeme.

 

Naime, agencija Reuters je izvijestila kako u Islamskom kalifatu žene prisiljavaju da se udaju za njihove borce.

 

U kalifatu se primjenjuju strogi islamski zakoni za žene koje ne smiju biti u javnosti bez pratnje te moraju biti potpuno pokrivene.

 

Također, džihadisti organiziraju promotivne autobusne ture u područja pod svojom kontrolom za civile i parove koji bi se željeli doseliti u kalifat ili možda u njemu provesti medeni mjesec.


Čečenski džihadist Abu Abdel Rahman al-Shishani bio je među prvima koji su išli u obilazak kalifata, objavio je AFP.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI