NAKON PREDSTAVNIČKOG DOMA FEDERALNOG PARLAMENTA

Rebalans budžeta FBiH za 2014. usvojio u Dom naroda

Front 31.07.14, 19:15h

Rebalans budžeta FBiH za 2014. usvojio u Dom naroda
Nakon Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, usvajanjem rebalansa budžeta i u Domu naroda omogućeno je Vladi Federacije BiH da može raspolagati sa odorenim dodatnim sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u iznosu od 124 miliona KM, te putem dodatnog finansiranja po modelu brzog finansiranja u iznosu od 92,09 miliona KM

 

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2014. godinu usvojio je danas Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici u Sarajevu.

 

Nakon Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, usvajanjem rebalansa budžeta i u Domu naroda omogućeno je Vladi Federacije BiH da može raspolagati sa odorenim dodatnim sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u iznosu od 124 miliona KM, te putem dodatnog finansiranja po modelu brzog finansiranja u iznosu od 92,09 miliona KM.

 

Dakle, razlog za donošenje rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH je to što su BiH odobrena dodatna sredstva MMF-a, s kojim Vlada FBiH ne može raspolagati bez rebalansa.

 

- BiH je dobila sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sedma i osma tranša po četvrtom stand-by aranžmanu, u iznosu od 124 miliona KM, te putem dodatnog finansiranja po modelu brzog finansiranja u iznosu od 92, 09 miliona KM - rekao je federalni ministar finansija Ante Krajina.

 

Poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obrazložio je Krajina da će se ovogodišnjim rebalansom budžeta neutralizirati čitav deficit iz prošle godine, odnosno popravit će se likvidnost proračuna kroz smanjenje deficita.

 

Tako rebalansirani budžet iznosi 2.396.391.648 KM, što predstavlja povećanje za oko 106 miliona KM u odnosu na prvi put rebalasirani budžet FBiH u maju.

 

Od tog iznosa najveći rashod unutar pojedinih budžetskih korisnika napravljen je za transfer Fondu MIO FBiH u iznosu od 25 miliona KM i za transfere kreditnih sredstava za kantone u iznosu od 40 miliona KM.

 

- Povećanje transfera za Fond MIO od 25 milijuna KM rezultat je procjene da će štete izazvane poplavama i klizištima imati negativne posljedice na prihode izvanproračunskih fondova jer je zbog uništenih gospodarskih i proizvodnih kapaciteta velikom broju radnika prekinut radni odnos i tako smanjen priljev sredstava po osnovi doprinosa - stoji u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

 

Rebalansom bužeta je predviđena mogućnost da se od sredstava u iznosu od 40 miliona KM svi kantoni, koji su imali posljedicu pada prihoda, mogu pod istim kriterijima po istoj cijeni po kojoj je Federacija BiH dobila ova sredstva MMF-a, po veoma povoljnoj kamatnoj stopi od 1,09 posto godišnje, zadužiti da koriste dio ovih sredstava.

 

Uz rebalans budžeta FBiH za 2014. godinu danas su delegati usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH za 2014. godinu.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI