I holandski ambasador u BiH osuo 'paljubu' po bh. političkim liderima

Da je bahat kao političari u BiH, holandski kralj bi ostao bez posla!

Front 31.07.14, 18:39h

Da je bahat kao političari u BiH, holandski kralj bi ostao bez posla!
Ambasador Jurriaan Kraak u intervjuu za sedmičnik Slobodna Bosna istaknuo je da je bahato ponašanje političara u BiH kojem i sam neprestano svjedoči tek simptom puno ozbiljnijih problema u zemlji.

 

Holandski kralj Willem-Alexander brzo bi ostao bez prijestolja i morao bi potražiti novi posao kada bi se ponašao poput političara u Bosni i Hercegovini, kazao je holandski ambasador u BiH Jurriaan Kraak u intervjuu za Slobodnu Bosnu, slikovito predstavljajući način na koji većina inostranih diplomata vidi osobe koje trenutačno obnašaju najvažnije dužnosti u BiH.

 

Pridružujući se kritikama na račun vlasti u BiH što su ih ranije ovog mjeseca vrlo otvoreno uputili američki otpravnik poslova u toj zemlji Nicholas Hill i ambasador Japana Hideo Yamazaki, holandski je ambasador u intervjuu za sedmičnik Slobodna Bosna istaknuo da je bahato ponašanje političara u BiH kojem i sam neprestano svjedoči tek simptom puno ozbiljnijih problema u zemlji.

 

"Kada bi se kralj Holandije ponašao tako (kao političari u BiH) u prometu i on bi za mjesec dana morao potražiti novi posao", kazao je Kraak. Dodao je da je i osobno ozlojeđen onime na što je ranije upozorio japanski ambasador - kolonama limuzina s političarima koje uz policijsku pratnju bezobzirno jure bosanskohercegovačkim cestama često pri tom ugrožavajući sigurnost drugih u saobraćaju.

 

"No valja shvatiti da je to samo simptom nečeg većeg. U BiH i pored puno uloženih napora još nije uspostavljena vlast od građana i za građane", kazao je holandski ambasador. Istaknuo je da su i poplave u maju pokazale kakve su posljedice loše vlasti jer su štete koje su nastale bile znatno veće nego da je postojala vlast koja je funkcionalna.

 

Ambasador Kraaku bilo bi nezamislivo ponašati se poput političara u BiH jer bi ga bilo sramota zbog činjenice da je ta zemlja po mnogo čemu u rangu s državama poput Jemena ili Sijera Leonea. "Ljudi znaju da ovako više ne može", kazao je Kraak izražavajući nadu da će izbori u oktobru donijeti potrebne promjene.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI