IZVRŠENO ŽRIJEBANJE STRANAKA ZA IZBORE 2014.

Evo gdje će se na listiću naći stranka za koju želite glasati

Front 31.07.14, 13:49h

Evo gdje će se na listiću naći stranka za koju želite glasati
Žrijebanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za opće izbore 2014. godine održano je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Predsjednik Centalne izborne komisije BiH Stjepan Mikić najavio je žrijeb, koji je prvi put u BiH obavljen elektronskim putem.

 

- Danas je prvi put u BiH biti obavljeno elektronsko žrijebanje 98 političkih subjekata, od kojih 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata - rekao je Mikić.

 

"Voljom" žrijeba na prvom mjestu listića naći će se koalicija Zajedno za promjene, drugo mjesto pripalo je A-SDA Stranci demokratske aktivnosti, dok će se na trećem mjestu naći HSS Stjepana Radića.

 

Demokratska fronta Željko Komšić žrijebana je na redni broj 50, iza Stranke demokratske akcije, a ispred Stranke za BiH.

 

Generalni sekretar Demokratske frone Sifet Podžić zadovoljan je rezultatom žrijeba, ali ne smatra bitnim na kojem se rednom broju taj politički subjekt nalazi.

 

- Mislim da naša pozicija na listiću neće imati utjecaja na rezultate izbora. Vjerujem da će naši građani 12. oktobra biti svjesni da nešto treba mijenjati. Mi smo nova stranka i očekujemo veliki uspjeh - rekao je Podžić.

 

Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Adil Žigić smatra da su jedino rješenje za BiH nezavisni kandidati.

 

- Nezavisni kandidati ne moraju polagati račune strankama koje sve ove godine rade samo za svoje interese i to im je jedina svrha. Nezavisni kandidat kao član Predsjedništva se pokazuje kao nužnost, u suprotnom ćemo nastaviti s agonijom u BiH i naredne četiri godine - smatra Žigić.

 

Prvi put na listu uvrštena je Stranka dijaspore BiH, koja je žrijebana na poziciju 34.

 

Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH uime Stranke dijaspore BiH Džebrail Bajramović zadovoljan je načinom i rezultatom žrijeba.

 

- Žrijebanje političkih subjekata u BiH dostiglo je evropski nivo. Za Stranku dijaspore BiH ovo je bio historijski momenat jer je prvi put uvrštena na listu - ističe Bajramović.

 

Žrijeb je okončan rednim brojem 98, na kojem se našla koalicija SNSD-DNS-SP.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI