OBAMI 'PREKIPJELO', OŠTRO OPOMENUO NETANYAHUA

Zahtijevam da Izrael jednostrano zaustavi svoje vojne aktivnosti!

Front 31.07.14, 11:03h

Zahtijevam da Izrael  jednostrano zaustavi svoje vojne aktivnosti!
Objavljivanje transkripta razgovora između američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua izazvao je žestoke reakcije i žustru debatu u vrijeme kada su odnosi između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zategnuti zbog smrtonosne izraelske invazije na Gazu.

 

Nije neuobičajeno da obje države objave ono što se naziva "readoutom", odnosno kratkim pregledom nekog diplomatskog razgovora, a ovaj kratki pregled koji je objavila Bijela kuća u nedjelju nije bio srdačan, piše Wall Street Journal.

 

- Na osnovu napora koje je uložio državni sekretar Kerry, predsjednik je jasno dao do znanja važnost strateškog imperativa o pitanju uvođenja momentalnog, bezuvjetnog i humanitarnog prekida vatre koji će okončati netrpeljivosti i dovesti do trajnog prekida nasilja prema sporazumu postignutom u novembru 2012. godine. Predsjednik je ponovio da podržava egipatsku inicijativu kao i regionalnu te međunarodnu koordinaciju da bi se okončale netrepeljivosti - navodi se iz Bijele kuće.

 

Međutim, kako je tačno tekao ovaj razgovor? Izraelska TV stanica Channel One objavila je transkript na hebrejskom, a Times of Israel je objavio preveden transkript na engleskom jeziku.

 

Barack Obama: Zahtijevam da Izrael pristane na momentalni, jednostrani prekid vatre i zaustavi ofanzivne aktivnosti, posebno zračne udare.

 

Benjamin Netanyahu: A šta će Izrael dobiti zauzvrat?

 

BO: Vjerujem da će Hamas prekinuti paljbu - tišina će biti uzvraćena tišinom.

 

BN: Hamas je prekršio svih pet ranijih prekida vatre. To je teroristička organizacija posvećena uništenju Izraela.

 

BO: Ponavljam, očekujem od Izraela da jednostrano zaustavi svoje vojne aktivnosti. Slike uništavanje Gaze distanciraju svijet od stava Izraela.

 

BN: Kerryev prijedlog je potpuno nerealan i daje Hamasu vojnu i diplomatsku prednost.

 

BO: U roku od sedmicu dana od okončanja izraelskih vojnih aktivnosti, Katar i Turska će započeti pregovore s Hamasom na osnovu sporazuma iz 2012. godine, a jedna o tema će biti i izraelska posvećenost prekidu opsade i restrikcija nametnutih Gazi.

 

BN: Katar i Turska su najveći pobornici Hamasa. Nije im vjerovati kao posrednicima.

 

BO: Imam povjerenja u Katar i Tursku. Izrael nije u poziciji da može birati posrednike.

 

BN: Protivim se tome jer Hamas može nastaviti koristiti rakete i tunele za terorističke napade...

 

BO: (prekinuvši Netanyahua) Sad je na Izraelu da odluči i mora prekinuti sve svoje vojne aktivnosti.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI