Foto / Kultura življenja u osmanskom periodu

Restaurirana Saburina kuća u Sarajevu uskoro spremna za posjetitelje

Hronika 30.07.14, 17:27h

Restaurirana Saburina kuća u Sarajevu uskoro spremna za posjetitelje
Stambena cjelina Saburina kuća, koja se nalazi na Kovačima, 2006. godine je proglašena nacionalnim spomenikom

 

 

Stambena cjelina Saburina kuća na Kovačima predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu, rečeno je na današnjoj manifestaciji povodom završetka sanacije i restauracije objekta Saburina kuća na Kovačima i predstavljanja projekta "Selamluk", javlja Anadolu Agency (AA).


Gradonačelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je u obraćanju medijima kazao da su prije dvije godine došli na ideju da se rekonstruiše "Saburina kuća".


"Radili smo u dvije faze. Ono što nam je ostalo da završimo je avlija koju ćemo raditi na proljeće, ali to je manja investicija u odnosu na do sada uložena sredstva kako eksterijera tako i enterijera", pojasnio je Hadžibajrić.


Prema njegovim riječima, kuća će biti otvorena za posjetitelje, neće biti zatvorenog tipa i svi turisti će moći posjetiti kuću.


"Ono što je specifično jeste da je kompletan enterijer ostao orginalan. Radi se o specijalnim metodama čišćenja slojeva da bi se došlo do orginalne boje", pojasnio je Hadžibajrić.


Dodaje da je ovo jedna od rijetkih kuća u kojoj je enterijer sačuvan u ovolikoj mjeri i predstavlja blago ne samo Opštine Stari Grad nego i BiH.


Hadžibajrić pojašnjava da je restauracija rađena samo na muškom dijelu kuće jer je ženski uništen ranije.


Radovi na sanaciji i restauraciji Saburine kuće, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, izvođeni su u dvije faze, 2013. i 2014. godine i sama kuća je u potpunosti završena, a preostalo je uređenje avlije i okolnog dijela, što je planirano tokom 2015. godine.


Projekat "Selamluk" pokušat će što autentičnije predstaviti kulturu življenja u Sarajevu u osmanskom periodu kroz prijeme u objektu kojeg krasi izvorni i očuvani stambeni ambijent iz osmanskog perioda, a upravo takva je Saburina kuća.


Kroz "Selamluk" goste će dočekivati seizi i hizmećari u nošnjama koji će ih povesti u minula stoljeća kroz kapije i kapidžike, avlije, magaze, mutfake, selamluke, divanhane i druge odaje, uz bogat tradicionalno-zabavni program. 


Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Munib Buljina kazao je medijima da jedna od malog broja očuvanih objekata orijentalnog tipa jeste i Saburina kuća.


"Objekat je izgrađen negdje sredinom 18. stoljeća, pretrpio je nažalost razne promjene, a u današnjem obliku egzistira negdje poslije Drugog svjetskog rata. Sačuvan je samo muški dio, ženski je srušen oko Drugog svjetskog rata", pojasnio je Buljina.


Saburina kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od više objekata: Haremluka (ženska kuća), selamluk (muška kuća), uz koji se nalazila velika štala. Svaki od ovih objekata imali su po dvije avlije.


Stambena cjelina Saburina kuća, koja se nalazi na Kovačima, 2006. godine je proglašena nacionalnim spomenikom.

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI