ISTRAŽIVANJE ANTIFAŠISTIČKE FRONTE ŽENA

Fundraising kampanja: 'Šta je nama naša borba dala?'

Hronika 30.07.14, 14:26h

Fundraising kampanja: 'Šta je nama naša borba dala?'
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA, pokrenulo je fundraising kampanju Što je nama naša borba dala?, kako bi sakupila, istražila, analizirala i dijelila informacije o radu Antifašističke fronte žena (AFŽ), te ih predstavila u obliku rastućeg online arhiva

Antifašistička fronta žena, osnovana 6. 12. 1942. godine u Bosanskom Petrovcu, na izvanredan je način pridonijela borbi protiv, općoj ravnopravnosti žena, ali i slobodi i emancipaciji jugoslavenskog društva u cjelini.  

 

Službena povijest nudi ograničene informacije o doprinosu žena narodnooslobodilačkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata, a činjenica je da joj se pridružilo više od 100.000 žena, u ulozi vojnikinja, bombašica, službenica hitne pomoći, medicinskih sestara, kuharica, kurirki, delegatkinja, političkih komesarki, zapovjednica i stranačkih liderica.Rat im je dao priliku da stupe u javnu i političku sferu. Žrtva koju su podnijele morala je biti nagrađena, pa su tako 1945. godine žene ostvarile pravo glasa, a ženska prava 1946. godine uvrštena su u Ustav SFRJ, označavajući rodnu ravnopravnost u svim sferama državnog, ekonomskog i društvenopolitičkog života.

 

Međutim, unatoč službenoj ravnopravnosti koja je odgovarala socijalističkoj ideji prema kojoj se stupanj civilizacije određuje pozicijom žena u društvu, realnost je bila drugačija. Nova socijalistička žena bila je zapravo vrlo umorna, žonglirajući između posla, obitelji i kućanstva, volontirajući na izgradnji cesta, a vremena za političku aktivnost ostalo bi joj vrlo malo. Antifašistička fronta žena je 1953. godine dovedena do gašenja pod izgovorom da takva vrsta organizacije prijeti povlačenju žena iz političkog života jer odaje dojam da se žene moraju boriti protiv čitavog društva kako bi ispunile svoja prava.

 

Pomenuti arhiv bi se sastojao od knjiga, časopisa, fotografija, dokumenata, svjedočanstava, priča, umjetničkih djela i svih drugih dostupnih materijala o postojanju i djelovanju AFŽ-a. Inicijativa je dio šireg projekta koji Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA implementira od 2010.godine.  Digitalizacijom dostupnih materijala omogućilo bi se daljnje proučavanje ženskog doprinosa NOB-u i njihovog položaja u jugoslavenskom društvu, no i kreiranju novog znanja i novih načina emancipatorskog djelovanja.

 

Kampanja će trajati do 15. augusta 2014 godine, a svi zainteresirani u mogućnosti su da svoju podršku daju putem web stranice : http://www.kisskissbankbank.com/en/projects/what-has-our-struggle-given-us

 

Za više informacija nam se obratite email-om na [email protected] ili telefonski:  061 527 956

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI