ICTY

Radovan Karadžić traži novo suđenje

Hronika 30.07.14, 14:35h

Radovan Karadžić traži novo suđenje
On je naveo da traži ponavljanje sudskog postupka jer smatra da je tužilaštvo u više navrata prekršilo svoje obaveze i nije odbrani dostavilo sve izjave svjedoka i druga dokumenta koje je bilo dužno da dostavi

 

Radovan Karadžić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, drugi put je zatražio novo suđenje.

 

On je naveo da traži ponavljanje sudskog postupka jer smatra da je tužilaštvo u više navrata prekršilo svoje obaveze i nije odbrani dostavilo sve izjave svjedoka i druga dokumenta koje je bilo dužno da dostavi. Time je, kako kaže, tužilaštvo nanijelo višestruku štetu odbrani što je rezultiralo nepravednim suđenjem, navodi se u saopćenju Tribunala, prenosi agencija Tanjug.

 

U podnesku Karadžić navodi da je otpočinjanje novog suđenja jedini pravni lijek koji može da mu osigura pošteno suđenje pošto tužilaštvo nije ispunilo svoje obaveze prema sudskom vijeću i odbrani.

 

- Sudsko vijeće, kao čuvar prava optuženog na pravedno suđenje, ne bi trebalo da okrene glavu pred ovom neprijatnošću - piše Karadžić.

 

On je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-1995. Uhapšen je u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku predviđeno je za septembar i oktobar ove godine. Karadžić se sam brani pred Tribunalom.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI