Zbog sankcija trećeg stepena

Doći će do drastičnog povećanja cijena nafte!

Biznis Klub 28.07.14, 14:13h

Doći će do drastičnog povećanja cijena nafte!
Savjet ministara spoljnih poslova EU odlučio je da porširi "crni spisak“ ruskih lica. Na spisku se nalaze i kompanije iz oblasti energetike, odbrane i finansija

 

Ako EU uvede nove sankcije protiv ruskih građana i kompanija, cijene nafte u svijetu porašće do 200 dolara za barel - navode ekonomski portali, a prenosi Srna.

 

Prema mišljenju ekonomiste "Oksfor ekomista" Adama Slejtera, smanjenje trgovine sa Rusijom, drugim po veličini svjetskim izvoznikom nafte, dovešće do deficita isporuka energenata, a to će negativno uticati na ekonomiju zemalja EU. 

 

"U tom slučaju, svjetske cijene nafte mogu `poletjeti` do $200 za barel, a cijena gasa će stalno rasti", upozorava ovaj ekspert. 

 

On tvrdi da će, ako Rusija prestane sa isporukom svojih energenata u Evropu, to izazvati rast cijena i ekonomski pad.

 

Savjet ministara spoljnih poslova EU odlučio je da porširi "crni spisak“ ruskih lica. Na spisku se nalaze i kompanije iz oblasti energetike, odbrane i finansija.

 

Sastavljen je i takozvani spisak sankcija trećeg stepena. 

 

Saopšteno je da će se te sankcije uvoditi "ako Rusija nastavi da snabdijeva pobunjenika istoka Ukrajine oružjem, tehnikom i ljudima".

 

Predsjednik ruske vlade Dmitrij Medvedev poručuje da će Moskva braniti svoje interese u svijetu i koristiti sva zakonska sredstva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI