TIHI UBICA

Ova pošast je ubila 1,4 miliona ljudi, a mnogi ni ne znaju da su njom zaraženi

Hronika 28.07.14, 11:00h

Ova pošast  je ubila 1,4 miliona ljudi, a mnogi ni ne znaju da su njom zaraženi
Hepatitis je bolest koja ubija gotovo kao i AIDS s oko 1,4 miliona smrti na godinu, objavila je u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija WHO u povodu Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa koji se obilježava 28. srpnja

 

Stručnjaci su uoči Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa istaknuli kako ta bolest, koja može izazvati rak, može biti pobijeđena ako se u liječenju primijene programi usporedo s programima kojima se liječe bolesti kao što je AIDS (SIDA).
 

Ukupno je 1,5 milijuna ljudi umrlo od AIDS-a u 2013.
 

Od 1,4 milijuna umrlih od hepatitisa, njih 90 posto zaraženo je hepatitisom B i C, koji su odgovorni za dvije trećine raka jetre u svijetu.
 

'Najbolji način prevencije raka jetre ili ciroze jetre je spriječavanje i liječenje virusnog hepatitista', izjavio je profesor Samuel So, liječnik i predavač na sveučilištu Stanford u Kaliforniji.
 

'Budete li tako djelovali, spasit ćete mnogo života te istodobno prištedjeti velike troškove zdravstvu', rekao je novinarima u Ženevi.

 

U tu svrhu dr. So te ostali stručnjaci WHO-a zagovaraju jačanje testiranja na tu bolest koju nazivaju 'tihim ubojicom'. Poznato je da na 500 milijuna osoba koje nose virus hepatitisa velik broj njih i ne zna da je zaražen.
 

Dr. Stefan Wiktor, voditelj programa borbe protiv hepatitista u WHO-u istaknuo je da postoje nove terapije za tu bolest s postotkom izliječenja od 95 posto, što je 'terapeutska revolucija'.
 

'To potpuno mijenja dinamiku u pristupu problemu hepatitisa', rekao je.
 

Dr. So je upozorio da su oboljeli od AIDS-a posebno osjetljivi na hepatitis. Procjenjuje se da oko 10 miliona osoba u svijetu boluje istodobno od AIDS-a i hepatitisa. 'Struktura koja se primjenjuje pri liječenju AIDS-a idealna je za liječenje hepatitisa, vrijeme je da se te dvije bolesti liječe zajedno', zaključio je So.
 

Svjetski dan hepatitisa obilježava se od 2011. godine, na dan rođenja profesora Barucha S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće virusa hepatitis B. Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je 2010. ovaj dan među jedina 4 službena svjetska dana posvećena pojedinačnoj bolesti, navodi se na stranicama Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI