KLANJAN BAJRAM NAMAZ U GAZI HUSREV- BEGOVOJ DŽAMIJI

Kavazović: Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva, neće zulum zulumčara vječno trajati

Hronika 28.07.14, 08:42h

Kavazović: Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva, neće zulum zulumčara vječno trajati
U svijetu se prolijeva krv nevinih ljudi, a posebno muslimana. Neka zlotvore stigne kazna. Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva. Neće zulum zulumčara vječno trajati, istakao je u bajramskoj hudbi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Ramazanski bajram.

 

Kako javlja Anadolu Agency (AA), centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je u bajramskoj hudbi kazao da je obaveza i dužnost muslimana i muslimanki da pozivaju na mir i dobro u svijetu i da odvraćaju od ratova i sukoba.

 

“U džamijama širom BiH i dijaspore klanjat ćemo bajram-namaz i zahvaliti Allahu dž.š. na nimetima i da primi naše ibadete tokom ramazana. Ramazan je bio prilika i škola koja nas je učila strpljivosti i dobročinstvu. Naša obaveza je da pozivamao na mir i dobro i da odvraćamo od razvrata. Volja za moći razara porodicu i o tome muslimani moraju voditi računa”, rekao je Kavazović.

 

Napomenuo je da u bajramskim praznicima muslimani u BiH ne smiju zaboraviti one koji su u nedavnim poplavama ostali bez svojih domova.

 

“Veliki broj muslimana u BiH je ostao bez domova i oni su ispit naše zajedničke savjesti. Bajram je prilika da se podsjetimo na naše obaveze pred nama. Ne zaboravimo zato ljude pogođene poplavama. Sada je bitno da što veći broj ugroženih dođe do krova nad glavom. Vlasti su obećale da će dobiti domove, podsjećamo ih da su vlasti obećale”, kazao je Kavazović.

 

Istakao je kako u mnogim muslimanskim zemljama traju sukobi napominjući kako nepravda neće vječno trajati.

 

“U svijetu se prolijeva krv nevinih ljudi, a posebno muslimana. Neka zlotvore stigne kazna. Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva. Neće zulum zulumčara vječno trajati”, istakao je Kavazović.

 

Na kraju je poručio „Bajram je prilika i da se prisjetimo naših šehida i njihovih žrtava za ovu zemlju i časnu slobodu“.

 

Posebno je naglasio značaj poštivanja i solidarisanja među muslimanskim vjernicima kako bi bili uspješniji i bolji vjernici.

 

“Pružimo priliku mladima i založimo se za istinu kada god možemo. Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među narodima. Daj nam mudrost da živimo u slozi sa braćom i sa komšijama. Svim muslimanima i muslimankama želim sretne i berićetne bajramske dane”, rekao je Kavazović.

 

Na kraju hudbe reis Kavazović je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao Kurban-bajram riječima:

 

 

(Anadolija/dh)

BLIN
KOMENTARI