FOTO/ U pet dana rekordnih 136 filmova iz 44 zemlje

Plesom na kiši otvoren 17. Motovun Film Festival

Kultura 27.07.14, 18:34h

Plesom na kiši otvoren 17. Motovun Film Festival
Uz zvukove filmske teme "Singing in the rain" svi u publici pozvani su na ples

Na motovunskom trgu sinoć je unatoč kiši otvoren 17. Motovun Film Festival, ali je upravo kiša onemogućila zamišljeni protokol otvorenja pa je umjesto govora festivalskih dužnosnika i gostiju festival otvoren spontanom, ležernom improvizacijom "Plesa na kiši".

 

Naime, uz zvukove filmske teme "Singing in the rain" svi u publici pozvani su na ples.

 

motovun-film-festival

 

Službene festivalske projekcije preseljene su u zatvorena kina, a najhrabriji su ipak i na trgu večeras mogli pogledati peruansko-venezuelsko-argentinsko-njemački film "Loša kosa" redateljice Mariane Rondon.

 

U pet festivalskih dana, sve do srijede, u Motovunu će se prikazati dosad rekordnih 136 filmova iz 44 zemlje, u dva otvorena i dva zatvorena festivalska kina. U glavnom programu ove je godine dvadeset filmova među kojima i pobjednici istaknutih festivala poput San Sebastiana i Berlina, ali, kako je rekao direktor festivala Igor Mirković ima i filmova koji su razmjerno nepoznati, ali bi ih trebalo upoznati.

 

motovun

 

Dvadeset filmova iz glavnog festivalskog programa konkurira za nagradu "Propeler Motovuna", koju ove godine dodjeljuje poseban žiri koji čine filmski i politički aktivisti koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni, pa žive ili u egzilu ili u kućnom pritvoru, a jedan je čak i u ruskom zatvoru.

 

Narednih festivalskih dana u Motovunu će se dodijeliti i nagrada Maverick čiji je ovogodišnji dobitnik ruski redatelj Andrej Zvjagincev, dok će za 50 godina rada na filmu biti nagrađen skladatelj mnogih poznatih muzičkih tema u domaćem filmu Arsen Dedić. Zemlja-partner festivala ove godine je Turska, koja će se predstaviti s 11 filmova te brojnim popratnim muzičkim, književnim, likovnim i gastronomskim događanjima.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI