VIDEO/ ZLATNA ARENA

Ratni film pobijedio na Pulskom festivalu: Kristijan Milić odnio glavnu nagradu za 'Broj 55'

Kultura 26.07.14, 19:53h

Ratni film pobijedio na Pulskom festivalu: Kristijan Milić odnio glavnu nagradu za 'Broj 55'
Za film utemeljen na istinitim događajima o hrvatskim vojnicima koji su početkom Domovinskog rata stradali u zasjedi, Miliću je dodijeljena i Zlatna Arena za režiju, a autorskoj ekipi pripalo je još šest Zlatnih Arena

Filmu "Broj 55" Kristijana Milića osvojio je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, dok je publika svoju nagradu "Zlatna vrata Pule" dodijelila filmu "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića, s prosječnom ocjenom 4,68, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa festivala.

 

Za svoj film, utemeljen na istinitim događajima o hrvatskim vojnicima koji su početkom Domovinskog rata stradali u zasjedi, Miliću je dodijeljena i Zlatna Arena za režiju, a autorskoj ekipi pripalo je još šest Zlatnih Arena. Ivan Pavličić nagrađen je za scenarij, Ana Bulajić Črček za masku, Branko Repalust za specijalne efekte, Vedrana Rapić za kostimografiju, Damira Gabelica za scenografiju, a Veljko Segarić za montažu.

 

"Velika Zlatna Arena za najbolji film pripala je filmu 'Broj 55' jer je produciran po najvišim profesionalnim standardima i daje autentičan i emotivan prikaz stvarnog događaja iz Domovinskog rata", stoji u obrazloženju žirija o filmu, snimljenom u produkciji HRT-a i producenta Stanislava Babića.

 

Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu osvojila je Areta Ćurković za ulogu Ankice u filmu "Happy Endings" Darka Šuvaka, a za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Anita Matić Delić za ulogu kume u istom filmu.

 

Ivo Gregurević dobitnik je Zlatne Arene za najbolju glavnu mušku ulogu za ulogu Ive u filmu "Kosac" Zvonimira Jurića, dok je Igor Kovač osvojio Zlatnu Arenu za sporednu mušku ulogu za ulogu Josipa u tom filmu. Snimatelju filma "Kosac" Branku Linti pripala je Zlatna Arena za kameru, a Zlatna Arena za glazbu Luki Zimi za film "Zagreb Cappuccino" Vanje Sviličić.

 

Nagrada Breza za najboljeg debitanta pripala je Danku Vučinoviću za kameru u filmu "Zagreb Cappuccino", dok je nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara "Oktavijan" pripala filmu "Kosac" Zvonimira Jurića.

 

Jednoglasnom odlukom Ocjenjivačkog suda, u kojemu su bili producentica Amra Bakšić Čamo, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić, filmski kritičar Nick Holdsworth te redatelj Antonio Nuić, ove godine nitko nije nagrađen za oblikovanje zvuka.

 

U konkurenciji međunarodnog programa Zlatna Arena za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Betonska noć" redateljice Pirje Honkasalo dok je kao najbolji kratkometražni film nagrađen "Uljana svjećica" redatelja Hua Weia.

 

Zlatne Arene bit će uručene večeras u Areni, na svečanosti zatvaranja 61. pulskog filmskog festivala.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI