OBJAVLJENA ZBIRKA

Tajni arhivi: Bivši čelnik UN-a Kurt Waldheim naređivao likvidacije u Sarajevu 1944.?

Hronika 26.07.14, 15:37h

Tajni arhivi: Bivši čelnik UN-a Kurt Waldheim naređivao likvidacije u Sarajevu 1944.?
Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija i predsjednik Austrije Kurt Waldheim je u novembru 1944. godine naredio likvidaciju nekoliko osoba u Sarajevu, navodi se u dokumentima Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu koji su nakon 70 godina otvoreni za javnost, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP)

Komisija za ratne zločine Ujedinjenih naroda je ovog mjeseca objavila posebno tajne dokumente o istragama protiv Nacista i ratnih zločina od 1943. do 1949. godine. Zbirka neprocjenjive vrijednosti sadrži više od 370 hiljada stranica koje govore o nekim potpuno nepoznatim zločinima, ne samo Nacista, nego i primjerice bugarskih zločina u Makedoniji odakle su raselili i ubili veliki broj Jevreja.

 

Kako navode američki mediji zbirka će biti dostupna samo ograničeno vrijeme. Do sada se njoj moglo pristupiti samo uz saglasnost Ambasadora SAD u UN i generalnog sekretara UN.

 

Kako američki mediji navode, jedan od najzanimljivijih dokumenata jeste svjedočanstvo da je bivši najviši funkcioner UN-a, zapravo ratni zločinac. Mrlje u karijeri Valdhajma koji je bio predsjednik Austrije do 1992. godine, a umro je 2007. godine otkrivene su tek 2008. godine, kada je bilo utvrđeno da je bio aktivni oficir Vermahta. U zvaničnoj biografiji Vajdhajma navodi se da je služio na nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu, prenosi NAP.

 

Otkrivanje njegove nacističke prošlosti bio je skandal svjetskih razmjera, no Valdhajm je to za života negirao, a tek pred smrt priznao da je bio vojnik tvreći da nije radio ništa pogrešno.

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI