NISTE NI SVJESNI OPASNOSTI

Evo šta može da se desi vašem organizmu nakon samo jedne večeri ispijanja alkohola!

Lifestyle 26.07.14, 15:18h

Evo šta može da se desi vašem organizmu nakon samo jedne večeri ispijanja alkohola!
Samo jedna noć alkoholisanja mnogo povećava šanse za nastanak upale, groznice i raspada tkiva

 Izlazili ste i popili koju čašicu (pre)više. Iako ćete iduće jutro najvjerovatnije da osjećate mamurluk i glavobolju, postoje i opasnije stvari koje alkohol može da uradi vašem organizmu.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Plos One” samo jedna noć konzumiranja alkohola može da prouzrukuje ispuštanje crevnih bakterija i štetnih toksina u krvotok. Ovi bakterijski toksini, zvani endotoksini podstiču stvaranje imunoloških stanica uključenih u nastanak upale, groznice i raspada tkiva.

U istraživanju je učestvovalo 25 osoba, 11 muškaraca i 14 žena. Prema Narodnom institutu za alkoholizam, opijanje je način unosa alkohola u organizam uslijed koga koncentracija alkohola u krvi raste do 0,8 posto ili više. Kako bi utvrdili uticaj alkohola, naučnici su ispitanicima dali onu količinu alkohola koja je u roku od sat vremena uzrokovala rast koncentracije alkohola u krvi do 0,8 odsro. Vadili su im krv svakih pola sata tokom prva četiri sata, a zatim i 24 sata nakon unosa alkohola.

 

Rezultati su pokazali da se nivo alkohola u krvi sporije spušta kod žena nego kod muškaraca. Čak i nakon 24 sata nakon prestanka konzumiranja, žene su imale veću koncentraciju alkohola u krvi.

 

 Endotoksinski nivo štetnih toksina koji se oslobađaju pri crijevnim stanicama pogoršao se i naglo porastao nakon samo 30 minuta od konzumiranja prvog pića. Ostao je visok skoro sve vrijeme dok je trajalo ispitivanje kako kod žena, tako i kod muškaraca.

 

„Endotoksini mogu da promijene vaš imunološki sistem. Može doći do bola u mišićima jer tijelo preuzima hranjive materije iz mišića. To je razlog zašto možda osjećate bol u rukama i upale nakon noći opijanja“, kaže autor studije, Zabo Gjongi.

 

Dugotrajno opijanje podstiče postojanje endotoksina u krvotoku i na kraju može da dovede do upale jetre.

 

 

(alo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI