Potvrđena prvostepena presuda

Sud presudio u korist Hypo banke u vezi s kreditima u 'švicarcima'

Hronika 25.07.14, 20:13h

Sud presudio u korist Hypo banke u vezi s kreditima u 'švicarcima'
Kako je priopćeno iz Hypo banke, drugostupanjski sud je kao neosnovanu odbio žalbu pravne osobe koja je tužila Banku i potvrdio prvostupanjsku presudu izrečenu u januaru prošle godine



Danas je donesene prva pravosnažna presuda po tužbi korisnika kredita vezanog valutnom klauzulom za švicarski franak prema kojoj je Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. postupila pravilno i u skladu sa zakonom prilikom ugovaranja te vrste kredita.
 

Kako je priopćeno iz Hypo banke, drugostupanjski sud je kao neosnovanu odbio žalbu pravne osobe koja je tužila Banku i potvrdio prvostupanjsku presudu izrečenu u januaru prošle godine.
 

U obrazloženju presude drugostupanjski sud je, pozivajući se na iznesene dokaze i zakonske propise, naveo kako je ugovaranje valutne klauzule u švicarskim francima u potpunosti u skladu sa zakonima te da nema osnova na pozivanje na ništavost pojedinih ugovornih odredbi.
 

U dijelu tužbe koji se odnosio na promjenu visine kamatnih stopa, sud je naveo da je Banka ispravno primjenjivala odredbe ugovora po ovome pitanju i da je takvo postupanje također bilo u skladu sa zakonom.
 

Sud je nadalje naložio tužitelju da Banci isplati troškove parničnog postupka.
 

Pravosnažna presuda je potvrda stajališta banke da su krediti vezani valutnom klauzulom u skladu sa zakonom i da je banka postupala savjesno i u skladu sa pozitivnim propisima, navodi se u priopćenju.
 

S druge strane, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. razumije probleme sa kojima se korisnici kredita s valutnom klauzulom u CHF-ovima suočavaju u njihovoj otplati. Banka je i dalje, i to u kontinuitetu, na raspolaganju svojim klijentima koji žele riješiti problem i poteškoće u otplati ovih kredita.
 

Klijenti mogu podnijeti zahtjev za realizaciju olakšica u otplati, a nadležno tijelo Banke će za svaki pojedinačni predmet izvršiti analizu i dati prijedlog olakšica koje podrazumijevaju: smanjenje kamatne stope, konverziju u kredit s valutnom klauzulom u eurima i otpis jedne ili više rata odmah ili po otplati kredita, stoji na kraju priopćenja za javnost.
 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI