PRIVLAČENJE NOVIH INVESTITORA

Anto Domazet: Bosna i Hercegovina će sa Blokom 7 postati energetski div u regionu

Biznis Klub 24.07.14, 21:01h

Anto Domazet: Bosna i Hercegovina će sa Blokom 7 postati energetski div u regionu
Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla omogućava da Bosna i Hercegovina postane jedan od energetskih lidera u regiji, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine

Danas je skupština FBiH prihvatila informaciju o izboru kompanije koja će graditi ovaj veliki energetski objekt čime je omogućena realizacija najveće poslijeratne investicije u BiH.

 

- To je investicija koja nema alternativu. Investicija koja omogućava da se lokalni energetski resursi koriste na najbolji način, a osigurava i uposlenost ljudi u lancu stvaranja vrijednosti električne energije u rudnicima uglja – kaže Domazet.

 

Prema njegovim riječima, izgradnja Bloka 7 u okviru javne kompanije Elektroprivreda BiH će, ne samo omogućiti da naša zemlja nastavi izvoz električne energije, nego će privući i nove investitore.

 

- Električna energija neće biti samo izvozni proizvod, nego i faktor konkurentosti u privlačenju investitora koji imaju potrebe za jefitnom, raspoloživom i sigurnom elektirčnom energijom – rekao je Domazet, te dodao da budući Blok 7 može maksimalno koristiti prilike koje su aktuelne na globalom tržištu, piše Patria.

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI