GDJE JE GRANICA?

Izraelske akcije u Gazi uzrokovale erupciju antisemitizma širom Evrope

Hronika 24.07.14, 20:30h

Izraelske  akcije u Gazi uzrokovale erupciju antisemitizma širom Evrope
Je li moguća opravdana kritika izraelske politike sa stotinama civilnih žrtava a da odmah ne pljušte optužbe za antisemitizam

Napadi Izraela na Pojas Gaze možda nisu zaustavili Hamas i uništili teroristička gnijezda, ali su uzrokovali nešto sasvim suprotno. Diljem Europe razbuktali su se žestoki prosvjedi, a Izrael prosvjednike optužuje za antisemitizam. Policija je u Berlinu morala spašavati par židovskih turista koje su prosvjednici prepoznali po židovskim kapicama jarmulkama, u Parizu su razbijene sinagoge i brojne trgovine židovskih vlasnika.

 

Žestoki protesti

 

U Essenu je pak uhićeno 14 osoba pod sumnjom da su planirale napad na tamošnju sinagogu, dok demonstranti koji na ulicama europskih gradova prosvjeduju zbog divljačkog ubijanja djece u Pojasu Gaze sve češće među sloganima imaju i potpuno neprimjereno “Židove u plinske komore”, pozivajući očito na pogrom koji su Židovi diljem Europe doživljavali tijekom Drugog svjetskog rata. Zbivanja na Bliskom istoku ekstremna desnica u Europi očito sve češće koristi kako bi izvukla argumente za svoje ciljeve. Prosvjedima se priključila i ekstremna ljevica, islamisti...

 

– Kao što je svojedobno ustvrdila Madeleine Albright, prekomjerna akcija kojoj se ne vidi kraj otupljuje moralnu prednost ili opravdanje, a to je upravo ono što se dogodilo s napadima Izraela na položaje Hamasa u Pojasu Gaze. Situacija na terenu, misleći pritom na Europu, sve se više radikalizira. Očito bi za sve, i za Palestince i za Izrael, bilo najbolje kad bi ekstremni krugovi u Gazi pristali na neki oblik mirovnog sporazuma kako bi se okončalo ovo nasilje – kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina. I dok se broj poginulih u Pojasu Gaze približava brojci od 700, dok na vidjelo dana izlaze i videosnimke na kojima se vidi kako palestinski spasioci, civili koji traže ranjene među ruševinama bombardiranih zgrada padaju pogođeni snajperskim hicima, ovaj se sukob Židova i ostatka svijeta polako prenosi na Europu.

 

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Italije iznijeli su zajedničko priopćenje kako antisemitizmu nema mjesta u njihovim državama. Istovremeno, uz apsolutno neophodnu osudu antisemitizma, nejasno je zbog čega nema i osude izraelskih akcija u Pojasu Gaze. Postavlja se pitanje gdje je granica između antisemitizma i opravdane kritike izraelske politike.

 

Zašto šuti Merkel

 

– Ovo što se odvija u Pojasu Gaze nije rat, već jedna vrsta lova. Jer nemoguće je drukčije nazvati sukob u kojem je omjer civilnih žrtava 1 prema 200. Riječ je o bezobzirnoj osveti Izraela. I dok je jasno zašto njemačka kancelarka Merkel ne osuđuje prežestoko izraelske akcije, u prvom redu jer predstavlja Njemačku, a potom jer je pripadnica desnice, u ovoj situaciji zakazala je europska ljevica. Francuski predsjednik Hollande morao je osuditi izraelske akcije, i kao ljevičar i kao predsjednik Francuske, no on to nije učinio – kaže politički analitičar dr. Žarko Puhovski.

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI