ODLUKOM PARLAMENTA FBIH

Zenica, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla od danas gradovi umjesto općine

Hronika 24.07.14, 19:44h

Zenica, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla od danas gradovi umjesto općine
Odlukom Parlamenta FBiH dosadašnje općine Zenica, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla dobile su status gradova, javlja bh. novinska agencija Patria

Vlada Federacije BiH je u decembru prošle godine utvrdila i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje četiri prijedloga zakona kojima se općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi.

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici u martu prihvatio nacrte ovih zakona, a oni su danas privaćeni i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

 

Jasmin Duvnjak, zastupnik u Parlamentu FBiH objasnio je da ukoliko predstavnici Zenice, Bihaća, Širokog Brijega i Tuzle budu imali dovoljno mudrosti i kreativnosti, statusi gradova mogu im donijeti mnogo više međunarodnih projekata i stranog kapitala.

 

- U administrativnom smislu neće doći do promjena, administrcija će nastaviti raditi skoro kao što je i do sada radila, ali sam status grada, Zenici i ostalim gradovima može donijeti mnogo više stranih investicija nego što se moglo očekivati dok su imali statuse općina  – objasnio je Duvnjak za Patriu.

 

- Kada se pojavite na međunarodnim projektima onda vas mnogo ozbiljnije gledaju ako imate status grada, umjesto općine, dodao je on, piše Patria.

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI