STRAVIČNO

Islamska država protjerala kršćane iz Mosula i naredila sakaćenje ženskih genitalija

Hronika 24.07.14, 19:07h

Islamska država protjerala kršćane iz Mosula i naredila sakaćenje ženskih genitalija
UN su saopćile da je islamska militantna grupa Islamska država naredila svim ženama i djevojčicama u Mosulu, u u sjevernom Iraku, da budu podvrgnute sakaćenju ženskih genitalija (FGM)

Zvaničnica UN-a Jacqueline Badcock izjavila je da se fetva, ili vjerski edikt, odnosi na sve žene u dobi između 11 i 46 godina.

 

Ona je kazala da je dekret bez presedana, koji su objavili islamisti u gradu koji je pod njihovom kontrolom, izazvao veliku zabrinutost.

 

Irak se suočava sa sunitskom pobunom pod vodstvom radikalne Islamske države, dok su gradovi na sjeverozapadu zemlje pali pod kontrolu militanata.

 

Ritualno obrezivanje ženskih genitalija prakticiraju neke afričke, bliskoistočne i azijske zajednice u vjerovanju da ih to priprema za odrastanje ili za brak.

 

FGM nosi sa sobom brojne zdravstvene rizike za žene, među kojima su teška krvarenja, problemi s uriniranjem, infekcije, neplodnost i povećani rizik smrti među novorođenčadi.

 

Generalna skupštiNa UN-a usvojila je rezoluciju u decembru 2012. godine u kojoj poziva sve držaqve članice da zabrane tu praksu.

 

Edikt Islamske države mogao bi ugroziti skoro četiri miliona žena i djevojčica u i oko sjevernog iračkog grada Mosula, upozorile su UN.

 

Badcock, UN-ov rezidentni i humanitarni koordinator u Iraku, izjavila je da je ta praksa "nešto veoma novo za Irak i njome se treba baviti".

 

Ona se obratila novinarima putem video linka iz kurdske pokrajinske prijestonice Irbila.

 

- To nije volja iračkog naroda, niti žena u Iraku u tim osjetljivim područjima kojima vladaju teroristi - kazala je.

 

Militanti Islamske države zauzeli su Mosul, drugi po veličini irački grad, u junu, i otada su osvajali teritorije na sjeverozapadu zemlje i i približili su se se gradovima u blizini Bagdada.

 

Naređenje dolazi u vrijeme kada Islamska država preuzima vlast u sjevernom Iraku, uvodeći radikalne islamske prakse.

 

Islamska država protjerala je hrišćane iz Mosula u ovoj sedmici, i ispisala na njihovim kućama arapsko slovo N koje ih označava kao hrišćane, očigledno s namjerom da se zaplijeni njihova imovina.

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI