SRDAČAN SUSRET

Papa Franjo primio Sudanku osuđenu na smrt jer nije htjela primiti islam

Hronika 24.07.14, 18:33h

Papa Franjo primio Sudanku osuđenu na smrt jer nije htjela primiti islam
Papa Franjo u četvrtak je primio mladu sudansku kršćanku koja je bila osuđena na smrt jer se odbila preobratiti na islam, a zatim je nakon međunarodne mobilizacije oslobođena krivnje, objavio je Vatikan

Papa je u rezidenciji Sveta Marta sredinom dana primio Meriam Jahiu Ibrahim Išag sa suprugom i dvoje djece, a polusatni susret održan je u mirnom i srdačnom ozračju.

 

Papa je zahvalio Meriam na njezinom hrabrom svjedočanstvu vjere i ustrajnosti, a mlada žena je zahvalila papi Franji na velikoj podršci i utjesi.

 

Papa je primanjem malde sudanske obitelji želio iskazati "bliskost, pažnju i molitvu za sve one koji pate zbog svoje vjere, posebice progonjene kršćane".

 

Majka Meriam Jahia Ibaim Išag je pravoslavna kršćanka, koja ju je odgojila u svojoj vjeri nakon što joj je muž musliman umro kada je Meriam imala 5 godina. Kartumska nadbiskupija objavila je da se Meriam preobratila na katoličanstvo prije vjenčanja s kršćaninom krajem 2011.

 

Odbila je odreći se kršćanske vjere u korist islama pred sudom koji ju je 15. svibnja osudio na smrt, što je na noge diglo cijeli zapadni svijet koji je inzistirao na poništenju presude i puštanju Meriam iz zatvora. Istodobno je osuđena na 100 udaraca bičem zbog preljuba, jer je prema sudanskom tumačenju islamskog zakona svaka zajednica muslimanke i nemuslimana preljub.

 

Ta presuda, proglašena na temelju šerijatskog zakona, koji se prakticira u Sudanu i zabranjuje promjenu vjere, konačno je ukinuta na prizivnom sudu 23. lipnja, nakon međunarodne osude.

 

Meriam je majka 20-mjesečnog dječaka, a u zatvoru je krajem svibnja rodila djevojčicu.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI