SAMO U BIH

U Sarajevu u prodaji riblje konzerve bez omota i deklaracije

Hronika 24.07.14, 17:45h

U Sarajevu u prodaji riblje konzerve bez omota i deklaracije
U postupku veterinarskog inspekcijskog nadzora prometa namirnica životinjskog porijekla konstatovano je da se u pojedinim trgovačkim objektima na području Kantona Sarajevo prodaje riblja konzerva neto mase 125 grama bez omota i deklaracije

Utvrđeno je da je navedena riblja konzerva uvezena s omotom i deklaracijom pod nazivom “Sardina”, ali se naknadno deklaracija skida i riblja konzerva prodaje bez deklaracije samo s natpisom na tabli pored konzervi “Akcija tunjevina” i po većoj cijeni, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.
 

Obzirom da je sardela (sardina) sitna plava riba i manje kvalitetna od tunjevine, koja spada u krupnu plavu morsku ribu, tržišna cijena sardine mora biti dosta niža.
Zbog toga upozoravaju se kupci da ne nasjedaju na trikove trgovaca i ne kupuju bilo koji prehrambeni proizvod bez omota i deklaracije, jer se u navedenom slučaju radi o pokušaju prevare kupaca i ostvarivanja nezakonite zarade.

 

Ističe se da je za pravno lice koje stavlja na tržište hranu koja ne zadovoljava propisane standarde kvalitete, odnosno nepropisno deklarisanu hranu predviđena kazna od 25.000 KM do 100.000 KM u skladu s odredbama Zakona o hrani.
 

Sve uočene nepravilnosti u trgovini namirnica životinjskog porijekla na području Kantona Sarajevo građani trebaju odmah prijaviti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo, Inspektoratu za veterinarsku inspekciju i to posebno u dane vikenda i praznika kada se mogu češće očekivati navedene nezakonite radnje trgovaca.

 

(indikator.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI