SVJETSKI REKORD

Tinejdžeru izvađena čak 232 zuba!

Zabava 24.07.14, 15:28h

Tinejdžeru izvađena čak 232 zuba!
Indijski su liječnici 17-godišnjem Ashiku Gavaiju u operaciji koja je trajala sedam sati iz vilice uspjeli odstraniti višak od rekordna 232 zuba

Nakon što je 18 mjeseci bezuspješno tražio pomoć lokalnih liječnika i trpio bolove, tinejdžer je iz svojeg sela u mumbajsku Bolnicu JJ došao s oteklinom na desnoj vilici.

 

'Ashikovo stanje dijagnosticirano je kao složeni kompozitni odontom u kojem jedna desna stvara cijelu nakupinu zubi. To je vrsta benignog tumora', objasnila je za BBC njegova liječnica dr. Sunanda Dhiware, čelnica zubne klinike u Mumbaiju.

 

U operaciji vađenja zubi sudjelovala su dva kirurga i dva pomoćnika. U početku nisu uspijevali otvoriti vilicu pa su morali upotrijebiti klasičan čekić i dlijeto.

 

'Kada smo je konačno otvorili, jedan za drugim počeli su izlaziti mali zubi nalik na bisere. S vremenom smo se umorili. Izbrojali smo 232 zuba', ispričala je Dhiware.

 

Liječnici kažu da je dječakovo stanje izuzetno rijetko te da predstavlja svjetski rekord.

 

'U svojoj 30-godišnjoj karijeri nisam vidjela ništa slično... Prema dostupnoj medicinskoj literaturi, bolest pogađa gornju vilicu, a do sada je najviše izvađeno 37 zubi. U Ashikovu slučaju tumor je otkriven duboko u donjoj vilici, a u njemu su bile stotine zubi', rekla je dr. Dhiware.

 

Nakon operacije mladom je Indijcu ostalo 'samo' 28 zubi.

 

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI