Izgubljen kontakt sa zrakoplovom španske kompanije

Nakon što je nestao s radara, avion sa 110 putnika pao u Nigeru?

Hronika 24.07.14, 14:16h

Nakon što je nestao s radara, avion sa 110 putnika pao u Nigeru?
Zasad nije potvrđeno šta se s letjelicom desilo na putu za Alžir, ali je kineska stanica CCTV javila da je avion pao u Nigeru. O sudbini putnika nema izvještaja

 

Let AH5017 kompanije "Air Algerie" sa 110 putnika i šest članova posade nestao je s radara 50 minuta nakon uzletanja iz Burkine Faso.

 

Zasad nije potvrđeno šta se s letjelicom desilo na putu za Alžir, ali je kineska stanica CCTV javila da je avion pao u Nigeru. O sudbini putnika nema izvještaja.

 

Alžirska nacionalna kompanija "Air Algerie" je ranije saopćila da je "uspostavljen hitan protokol" i da će obavijestiti javnost o detaljima.

 

U pitanju je avion "Mekdonel Daglas MD-83" privatne španske kompanije "Svifter" na čarter liniji Uagadugu (Burkina Faso) - Alžir kojom rukovodi "Air Algerie". "Svifter" je saopćio da "nema kontakta s letjelicom".

 

-Navigacione službe izgubile su kontakt s avionom Air Algerie koji leti iz Uagadugua u Alžir, 50 minuta nakon što je poleteo - saopćila je alžirska aviokompanija, javila je alžirska nacinalna novinska agencija APS, prenio je AFP.

 

Avion je poleteo u 00.45 sati po lokalnom vremenu, a trebalo je da sleti u Alžir u 5.40 sati.

 

Kako je za AFP rekao neimenovani izvor iz "Air Algeriae", pilot je u blizini granice s Alžirom zatražio promjenu kursa zbog slabe vidljivosti i zbog blizine drugog putničkog aviona na letu Alžir-Bamako.

 

-Signal je izgubljen nakon te poruke, iznad Malija - rekao je izvor.

 

Britanski "Sky" navodi da nije poznato da li je avion zaista promjenio kurs i dodaje da se u Maliju vode oružani sukobi.

 

Od Uagadugua do Alžira postoji redovna linija "Air Algeriae" i let se obavlja četiri puta nedjeljno. U izvještajima se navodi da su danas jake oluje u tom regionu.

 

Španski "Svifter" je privatna kompanija specijalizirana za čarter letove, a u svojoj floti posjeduje više od 30 aviona, među kojima su modeli boing 727 i boing 737, MD83 i ATR 72.

 

Ovo je treći incident s putničkim letovima u posljednjih nedjelju dana, nakon obaranja aviona "Malasya Airlinesa" na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona "Transazije" na letu GE222 u Tajvanu, prenosi B92.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI