PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBiH

Tijesna većina: Data saglasnost za izgradnju Bloka 7 TE 'Tuzla' i Bloka 1 TE 'Banovići'

Front 24.07.14, 12:20h

Tijesna većina: Data saglasnost za izgradnju Bloka 7 TE 'Tuzla' i Bloka 1 TE 'Banovići'
Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na nastavku 32. sjednice tijesnom većinom glasova usvojili zaključke o Informaciji o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE "Banovići", Bloka 1-300 MW, Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE "Tuzla", te o Privremenim smjernicama elektroenergetske politike Federacije BiH.

 

Predstavnički dom dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE "Banovići" u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

 

Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

 

Također, Predstavnički dom dao je saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC - Lider i Guandong Electric Power Design Institute - GEDI za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla".

 

I u slučaju TE "Tuzla" Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakona.

 

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica izjavio je da će nakon dobijanja saglasnosti biti pokrenuti pregovori s krajnjim ponuđačem s kojim očekuje da će imati potpisane ugovore u naredna dva mjeseca.

 

Poslanici su usvojili i Privremene smjernice elektro-energetske politike Federacije BiH.

 

Nakon glasanja, otvorena je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će poslanici po hitnom postupku izjašnjavati o Prijedlogu izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2014. i Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH za 2014.

 

Na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma je i Prijedlog zakona o privrednim društvima, Prijedlog zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, te prijedlozi zakona o gradovima Tuzla, Zenica, Široki Brijeg i Bihać.


(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI