NIŠTA SE OD FEBRUARA PROMIJENILO NIJE

Novi masovni protesti u Tuzli: 30. jula građani ponovo izlaze na ulice!

Front 24.07.14, 09:52h

Novi masovni protesti u Tuzli: 30. jula građani ponovo izlaze na ulice!
Predsjednik Skupštine Sindikata solidarnosti Enes Tanović na kraju je najavio da će se protesti održati i 11. augusta u Sarajevu, i da će, ukoliko ne budu imali autobuse, u glavni grad krenuti pješke

 

Nezadovoljni radom Vlade Tuzlanskog kantona i činjenicom da se ništa nije promijenilo od februarskih protesta, obespravljeni radnici uništenih preduzeća s područja TK-a okupljeni oko Sindikata solidarnosti, zajedno sa Plenumom građana i građanki TK-a 30. jula održat će masovne proteste ispred pravosudnih institucija u Tuzli.


Tim povodom jučer je u prostorijama Sindikata solidarnosti, čije je formiranje u toku, održana pres-konferencija na kojoj su predstavljeni neki od zahtjeva.

 

Bijeli hljeb

 

- Protesti će krenuti u 9 sati ispred Kantonalnog suda i Tužilaštva. Zatim ćemo prošetati do zgrade Skupštine TK-a i onda se simbolično, u 5 do 12, okupiti na Trgu slobode. Što se tiče zahtjeva, tu nema ništa novo. To su zahtjevi koji su proizašli i iz protesta, Plenuma i svega što se događalo poslije februara. To su opravdani i jasni zahtjevi, koji nisu ni ideološki ni politički obojeni, kazao je Vedad Pašić, potpredsjednik Sindikata solidarnosti.

 

Emina Busuladžić, predsjednica Štrajkačkog odbora Dite, kazala je da je prvi zahtjev protesta amnestija učesnika opravdanih februarskih protesta.

 

- Drugo, smatramo da ljudi koji su dopustili da firme propadnu, a radnici ostanu na ulici, čuvajući predmete u ladicama, trebaju odgovarati. Dakle, tražimo krivičnu odgovornost rada Tužilaštva. Također, od Vlade tražimo napismeno odgovor da li je ukinut bijeli hljeb, da nam odgovore kolike su uštede i gdje su te uštede usmjerene?, naglasila je ona.

 

Ogorčeni radnici smatraju da se Vlada eksperata Bahrije Umihanića nije pomakla nijedan korak naprijed.

 

- Nema Dite, nema Konjuha, obećavali su mnogo a učinili ništa. Gdje smo mi u svemu tome, i Dita i Konjuh i svi ovi obespravljeni radnici?, zapitao se Hrustan Muminović, radnik Dite.

 

Protiv svih vlada

 

Podsjetimo, novi saziv Vlade TK-a na početku svog mandata obećao je pokretanje proizvodnje u Diti i Konjuhu. Usvojeni su programi revitalizacije, ali prema mišljenju radnika, sve je to još mrtvo slovo na papiru.

 

- Mi više ne vjerujemo u to. Ovi naši protesti nisu samo protiv kantonalne Vlade, ovo su protesti protiv svih vlada. U Živinicama imamo problema i sa lokalnim vlastima. Imamo i Vladu Federacije koja koči sve ove procese, sve što bi Vlada TK-a i napravila, ona to zakoči. Imamo i delegate Skupštine TK-a gdje svako lobira za neku firmu. Lobira se za Ramex da ne bi Konjuh počeo raditi. Ramexu je odobreno 25 hiljada kubika oblovine godišnje, a Konjuhu samo 500 kubika, i to sve govori, izjavio je Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata živiničkog Konjuha.

 

Predsjednik Skupštine Sindikata solidarnosti Enes Tanović na kraju je najavio da će se protesti održati i 11. augusta u Sarajevu, i da će, ukoliko ne budu imali autobuse, u glavni grad krenuti pješke.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI