PRAVA ISTINA O PADU MALEZIJSKOG BOEINGA

Progovorio separatistički vođa: Da, Rusi su nam dali rakete kojima je oboren avion...

Hronika 24.07.14, 09:36h

Progovorio separatistički vođa: Da, Rusi su nam dali rakete kojima je oboren avion...
Jedan od separatističkih vođa na istoku Ukrajine prvi je put progovorio o spornom sistemu

 

Jedan od glavnih vođa proruskih pobunjenika u Ukrajini u srijedu je potvrdio u ekskluzivnom razgovoru za Reuters da separatisti posjeduju protuzračne rakete za koje Washington tvrdi da su korišteni u rušenju malezijskog aviona s 298 putnika.
 

Aleksandar Hodakovski, zapovjednik bataljuna Vostok, prvi put je, nakon rušenja zrakoplova prošli četvrtak u Ukrajini, priznao da su pobunjenici posjedovali raketni sistem BUK. Također je kazao da je moguće da je BUK stigao iz Rusije i da je vraćen natrag kako bi se otklonili tragovi da je bio na ukrajinskom području.


Prije rušenja malezijskog aviona pobunjenici su se hvalili posjedovanjem sistema BUK, no nakon nesreće glavna pobunjenička skupina u takozvanoj Narodnoj republici Donjeck ponavljala je da ona ne posjeduje takvo oružje, podsjeća Reuters.


"Znam da je BUK stigao iz Luganska i rečeno mi je da stiže pod zastavom Narodne Republike Lugansk. Mislim da su ga poslali natrag", kazao je Hodakovski. On ističe da je Ukrajina imala dokaze da "dobrovoljački borci", greškom Rusije, imaju tu tehnologiju.


"Znali su za BUK i znali su da će biti raspoređen u tom području, ali su isprovocirali korištenje tog oružja protiv aviona koji je prevozio civile", dodao je.


Krivnju za tragediju aviona stoga vidi u vlastima u Kijevu jer su, kako je rekao, isprovocirali raketni napad u kojem je pogođen i avion na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur.


Kijev je namjerno krenuo u zračni napad u tom području, znajući da su projektili spremni.


Hodakovski, bivši zapovjednik protuterorističke jedinice "Alfa" u Donjecku, tvrdi da njegova postrojba nije nikada posjedovala BUK, no mogla ga je imati neka druga pobunjenička formacija.


Također je bio suzdržan oko porijekla tog oružja.


"Neću reći da su Rusi dali to oružje ili da ga nisu dali. Rusija ga je možda ponudila na zahtjev neke potpuno lokalne inicijative. Da ja želim BUK i da mi ga netko nudi, ne bih to odbio. No ne bih ga upotrijebio protiv nekoga tko ne predstavlja prijetnju", rekao je Hodakovski.


Američke obavještajne agencije su procijenile da su proruski separatisti najvjerojatnije "greškom" srušili zrakoplov, ne znajući da se radi o putničkom avionu.

 

(Jutarnji,hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI