Izrael odluku nazvao 'parodijom'

UN želi istražiti moguće izraelske zločine - SAD protiv!

Front 24.07.14, 09:10h

UN želi istražiti moguće izraelske zločine - SAD protiv!
UN-ova Visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay, koja je sudjelovala na vanrednoj sjednici vijeća posvećenoj izraelskoj ofanzivi, pozvala je da se istraže mogući "ratni zločini" koje je Izrael počinio u Gazi i osudila neselektivne napade Hamasa na civilna područja


UN-ovo Vijeće za ljudska prava pojačalo je u srijedu pritisak na Izrael odlučivši da će što prije poslati komisiju koja će provesti istragu o mogućim zločinima počinjenim tokom izraelske ofanzive na Gazu.

 

Početak UN-ove istrage dolazi nakon rezolucije u tom smislu koju je predložila Palestina, a prihvaćena je u srijedu pošto je za nju glasovalo 29 zemalja, jedna je bila protiv (Sjedinjene Države), a 17 ih je bilo suzdržano.

 

Izrael je odluku vijeća nazvao "parodijom".

 

"Vijeće bi trebalo povesti istragu o odluci Hamasa da bolnice pretvori u zapovjedne vojne stožere, da koristi škole kao skladišta oružja i da raketne sisteme postavlja pokraj dječjih igrališta, privatnih kuća i džamija", ističe se u saopćenju službe za odnose s javnošću izraelskog premijera.

 

Glasovanje je održano na izvanrednoj sjednici Vijeća na zahtjev arapskih zemalja, a što je poduprla Rusija tražeći da se poštuje međunarodno pravo na okupiranom palestinskom teritoriju.

 

Nešto ranije, UN-ova Visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay, koja je sudjelovala na vanrednoj sjednici vijeća posvećenoj izraelskoj ofanzivi, pozvala je da se istraže mogući "ratni zločini" koje je Izrael počinio u Gazi i osudila neselektivne napade Hamasa na civilna područja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI