FOTO/ Sarajevo

Stotine vjernika na obilježavanju najodabranije noći Lejletu-l-kadr

Hronika 24.07.14, 08:07h

 Stotine vjernika na obilježavanju najodabranije noći Lejletu-l-kadr
Veliki broj vjernika iz Sarajeva a drugih gradova napunio je sinoć Gazi Husrev-begovu džamiju i harem, a dobar dio njih, zbog nedostatka mjesta unutar harema, morao obaviti namaz i u okolnim ulicama

 
Nekoliko stotina vjernika prisustvovalo je sinoćnjem programu u Gazi Husrev-begovoj džamiji povodom obilježavanja odabrane noći Lejletu-l-kadra, noći kada je počela objava Kur'ana vjerovjesniku Muhammedu, a. s., javlja novinar Anadolu Agency (AA).

 

Sinoć su poslije teravih-namaza, zajedničke molitve tokom svetog mjeseca ramazana, organizovani su prigodni programi u svim džamijama na području Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, ali i cijele BiH.

 

Veliki broj vjernika iz Sarajeva, a i drugih gradova napunio je sinoć Gazi Husrev-begovu džamiju i harem, a dobar dio njih, zbog nedostatka mjesta unutar harema, morao obaviti namaz i u okolnim ulicama.

 

Prisutni vjernici imali su priliku poslušati prigodna predavanja, učenje Kur'ana i ilahija.

 

lejletu-l-kadra2

 

Programu u Gazi Husrev-begovoj džamiji prisustvovao je reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović, a mnogobrojni imami i hor izvodio je ilahije na bosanskom i turskom jeziku.

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je večeras u svom obraćanju vjernicima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kako "svjedočimo rijetkoj noći u našim životima, odabranoj noći Lejletu-l-kadr", kada je na srce vjerovjesnika Muhammeda, a. s., objavljena riječ "da nas pozove na pravi put i da nas spasi džehennemske vatre".

 

"Večeras je mir među vjernicima, među muslimanima i muslimankama sve dok se zora ne pojavi. Allah nam je poslao poslanika da nam dostavi Njegovu riječ, da usavrši moral kod ljudi, da poveže naša srca, da budemo zajednica koja će naređivati dobro, a odvraćati od zla", rekao je reis Kavazović.

 

On je rekao da je sinoćnja noć veličanstvena noć za sve ljude ne samo za muslimane. Kavazović je dodao i da je najveća blagodat koju čovjek može imati, znanje.

 

"Ovo je noć u kojoj Allah dž.š prima dove. Vi znate u kakvom je halu naš narod. Večeras svjedočimo bezdušnosti i zlu koje vidimo nad našom braćom i našim sestrama u Palestini, Iraku, Siriji, Egiptu, Libiji, Jemenu, Afganistanu, u Burmi. Braćo i sestre, pozovimo u pomoć Onoga koji pomoć ne odbija, Allaha, dž.š., da ujedini srca muslimana da prestanu ove podjele među nama, da se braća i sestre na jednom mjestu okupe i da pomognemo općenito ljudima ma gdje im se zulum činio, bili oni muslimani ili nemuslimani", rekao je sinoć reis Kavazović.

 

Muslimani posljednjih deset dana mjeseca ramazana provode u i’tikafu, povlačenju u osamu i bave se učenjem Kur’ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima.

 

Harem kao i unutrašnjost Gazi Husrev-begove džamije sinoć je bila napunjena vjernicima svih starosnih dobi koji će ovu noć provesti u ibadetu u ovoj džamiji, ali i u svojim kućama.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI