Turizam na Jadranu

Prisilno prudužili ljetovanje: U špici sezone, turisti dvije noći morali spavati u autu zbog raskopane ceste!

Hronika 23.07.14, 20:10h

Prisilno prudužili ljetovanje: U špici sezone, turisti dvije noći morali spavati u autu zbog raskopane ceste!
Zbog blokade prometnice nekoliko stranih turista koji su ljetovali u apartmanima blizu Češke vile u svojim automobilima ostalo je zarobljeni u tom dijelu grada, pa su prisilno produžili svoje godišnje odmore, strahujući hoće li, kad se vrate kućama, možda izgubiti posao

Provedba jedne sasvim uobičajene presude (na viški način) nanijela je veliku štetu ugledu viškog i hrvatskog turizma. Šta se dogodilo? Prije nekoliko dana, nekoliko mještana Visa, temeljem pravomoćne sudske presude, ušlo je u posjed čestice na predjelu Lucica koja je, gle čuda, sastavni dio postojeće lokalne ceste koja vodi do Češke vile, piše Slobodna Dalmacija.

 

Oni su, u prisustvu sudskog ovršitelja i uz asistenciju policije, potom prekopali cestu i stvarajući svojevrsnu barikadu onemogućili u potpunosti promet njome, a da nikoga o tome nisu obavijestili. Županijska uprava za ceste prekopanu i zatvorenu dionicu ceste opremila je potrebnom prometnom signalizacijom.

 

Zbog blokade prometnice nekoliko stranih turista koji su ljetovali u apartmanima blizu Češke vile u svojim automobilima ostalo je zarobljeni u tom dijelu grada, pa su prisilno produžili svoje godišnje odmore, strahujući hoće li, kad se vrate kućama, možda izgubiti posao. Uspjelo im je to tek dva dana poslije kada su uz pomoć nekoliko mještana nasuli zemlju i tako se automobilima kroz taj uski koridor izvukli i krenuli svojim kućama.

 

Nezadovoljstvo su iskazali viškom gradonačelniku Ivi Radici (HDZ), koji im se ispričao zbog neugodnosti, objašnjavajući im da Grad Vis nema veze s time.

 

O njihovu nezadovoljstvu svjedoče i dopisi protoklirani u Gradu Visu koje je nazočnim novinarima na konferenciji za štampu pokazao viški gradonačelnik.

 

Zanimljivo je da jedan britanski turist u svom dopisu podržava osobe koje se prekopale cestu i optužuje Grad Vis, pitajući se je li Hrvatskla u EU-u, dok se njemački turisti žale da su bili zarobljeni dva dana i dvije noći, spavajući u automobilu, te da su zakasnili na već plaćeni trajekt.

 

Spomenimo, s druge strane raskopane ceste, bliže Češkoj vili, nalazi se još pet-šest automobila. Kako li će oni, i kada, na slobodu...

 

Na konferenciji za novinare viški je poteštat Radica, među ostalim, rekao:

 

- Na dužnosti sam gradonačelnika od 2009. godine i kako se nisam slagao s “cestovnom politikom” na području grada, odmah sam želio ispraviti sve te “kaubojske stvari“ koje su radili moji prethodnici.

 

Svi znamo kako su te ceste nastajale; došli bi bageri, gradonačelnici bi stali na čelo kolone, uz usku stazu planinsku, i govorili kuda će se cesta probijati, a nisu uopće pitali vlasnike zemlje. Neke su obeštetili, neke ne, nekima bi dali zamjensko zemljište i tu su počeli problemi, piše Slobodna Dalmacija.

 

A mi se danas suočavamo s posljedicama takve loše politike. Radili su to tako zbog dobivanja glasova na izborima, uvjeren je Radica.

 

- Sve se mora raditi po zakonima i propisima RH. Konkretno, što se tiče cesta, one moraju biti projektirane, kategorizirane, izvlaštene i moraju imati svoga vlasnika koji ih poslije održava i skrbi o njima.

 

Konkretno, što se tiče lokalne ceste do Češke vile, ona je izgrađena prije 14 godina, a Županijskoj upravi za ceste Splitsko-dalmatinske županije predana je na upravljanje 2010. godine, te je ista razvrstana kao LC 67212. Za navedenu prometnicu ishođena je lokacijska dozvola 2013. i u tijeku je postupak izvlaštenja, izvijestio je gradonačelnik Radica.

 

Sve se ovo, nažalost, događa u špici turističke sezone u kojoj Vis brani titulu prvaka po izboru turističke patrole jednih dnevnih novina. I to baš u trenutku kada bi do izražaja trebale doći sve radnje koje su u pripremi sezone proveli turistički djelatnici, turističke zajednice i lokalna samouprava.

 

(Slobodnadalmacija.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI