Ambasada SAD-a se izvinila Srbiji

Žao nam je zbog pogrešnog komentara ambasadora

Front 23.07.14, 17:38h

Žao nam je zbog pogrešnog komentara ambasadora
U saopćenju se podsjeća da je ambasador Michael Kirby u izjavi za Radio sto plus rekao: "Srbija je jasno rekla 'mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja članica UN'. To je ono što svi govore. Nisu dodali rečenicu 'uključujući Ukrajinu, uključujući čitavu teritoriju Ukrajine'. To je prije podtekst nego nešto što je eksplicitno rečeno", prenio je Tanjug

 

Ambasada SAD-a izrazila je danas žaljenje zbog pogrešnog komentara ambasadora Michaela Kirbyja o stavu Srbije prema teritorijalnom integritetu Ukrajine.

 

"Činjenica je da su i premijer Aleksandar Vučić i prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u svojim izjavama podržali teritorijalni integritet svih zemalja članica UN, potvrđujući posebno podršku Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim. Pozdravljamo takve izjave", navodi se u saopćenju američkog veleposlanstva.

 

"Žao nam je zbog greške", ističe Ambasada SAD-a.

 

U saopćenju se podsjeća da je ambasador Michael Kirby u izjavi za Radio sto plus rekao: "Srbija je jasno rekla 'mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja članica UN'. To je ono što svi govore. Nisu dodali rečenicu 'uključujući Ukrajinu, uključujući čitavu teritoriju Ukrajine'. To je prije podtekst nego nešto što je eksplicitno rečeno", prenio je Tanjug.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI