PRIJE RATA PO NJEMU BILI POZNATI U EVROPI

Agrokomerc želi pokrenuti proizvodnju kesten pirea

Biznis Klub 23.07.14, 13:20h

Agrokomerc želi pokrenuti proizvodnju kesten pirea
Državna kompanija Agrokomerc iz Velike Kladuše traži partnera sa kojim će pokrenuti proizvodnju kesten pirea, javlja bh. novinska agencija Patria. Fadil Bihorac, predsjednik Nadzornog odbora u ovoj kompaniji kazao je kako je Agrokomerc do početka '90-ih godina bio poznat u Evropi, između ostalog i po kesten pireu

 Najviše ga je izvozio u Italiju. Tokom agresije na BiH ta proizvodnja je ubustavljena.

 

Kesten pire cijenjen je proizvod na Zapadu, naročito u Italiji, od kojeg se prave razne delikatese. Pčelari iz Krajine već su brendirali med od kestena, koji je sve više cijenjen u Evropi, piše Patria.

 

- Krajina je bogata kestenovim šumama. Mnoge porodice i danas beru kesten i prodaju ga u Hrvatskoj i Italiji. Šalju ga u sirovom stanju. Ali, ukoliko bi taj kesten prerađivali i izvozili ga kao gotov proizvod, njegova cijena bila bi daleko veća i ljudi bi daleko više zarađivali od kestena nego što sada zarađuju – rekao je Bihorac za Patriu.

 

- Pokretanje proizvodnje kesten pirea u Agrokomercu, koji ima i spremne linije za ovu preradu, značilo bi i stotine direktnih i indirektnih novih radnih mjesta za mnoge Krajišnike, a samim time i više novca u državnoj kasi – dodao je Bihorac, piše Patria.

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI