Od 15. do 23. augusta

Gael Garcia Bernal i tri filma otvaraju jubilarni Sarajevo Film Festival

Kultura 22.07.14, 14:11h

Gael Garcia Bernal i tri filma otvaraju jubilarni Sarajevo Film Festival
Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) je izjavio da će ljubitelji filma na samom početku SFF-a imati priliku da gledaju još dva sjajna filmska ostvarenja koja su privukla veliku pažnju svjetske javnosti

 

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije Sarajevo Film Festivala na kojoj su saopćena imena filmova kojim će biti otvoren ovogodišnji festival, koji traje od 15. do 23. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), izjavio je da će ovogodišnji SFF biti održan na tri različita prostora.

 

"Otvorit ćemo festival sa tri različita filma. U kino Metalcu koje svake godine privuče najviše interesa bit će prikazan zanimljiv film iz meksičke kinematografije pod nazivom 'Pasja Ljubav' koji govori o savremenom Meksiku. Gost SFF-a će biti glavni glumac filma Gael Garcia Bernal", rekao je Purivatra.

 

Podsjetio je da će ljubitelji filma na samom početku SFF-a imati priliku da gledaju još dva sjajna filmska ostvarenja koja su privukla veliku pažnju svjetske javnosti.

 

"U Narodnom pozorištu, koje je već postalo kultno mjesto, bit će prikazan film 'Mostovi Sarajeva'. Tema filma je 100 godina od atentata u Sarajevu i bavi se današnjom Evropom. Treći film je islandski film 'O konjima i muškarcima'. Riječ je o filmu koji je do sada dobio preko 20 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima", rekao je Purivatra.

 

Donato Guliano, direktor Francuskog instituta u Sarajevu i savjetnik za kulturu u ambasadi Francuske u Sarajevu, govorio je o projektu "Movies on the Move", Francuskog instituta, a koji podržava Evropska unija i Fondacija "Sarajevo, srce Evrope".

 

"Radi se o izvrsnoj priči prijateljstva sa SFF i Fondacijom 'Sarajevo, srce Evrope'. Snaga filma 'Mostovi Sarajeva' koji je dio cijele ove priče je da govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Govori mnogo o povijesti Evrope. Ovaj projekat će se odvijati u tri faze. Prva faza je već završena a to je prikazivanje ovog filma. Druga faza će biti prikazivanje filma na SFF-u i treća faza je susreti i predavanja u šest gradova u BiH gdje će sociolozi, historičari i umjetnici razgovarati o ovom filmu", kazao je Guliano.

 

Purivatra je na kraju kazao ko će ove godine biti dobitnici počasnog "Srca Sarajeva".

 

"Prva dobitnica Srca Sarajeva će biti poslovna žena i producentica Agnes B. koja je mnogo doprinijela promociji SFF-a. Drugi dobitnik Srca Sarajeva je meksički glumac Gael Garcia Bernal koji je mnogo doprinio širenju kinematografije u svojoj domovini, ali i promociji ljudskih prava i radu sa mladima. Treći dobitnik je bh. oskarovac Danis Tanović koji je mnogo uradio za bh. kinematografiju", istakao je Purivatra.

 

Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić je ranije naglasila da će ove godine biti prikazan veliki broj vrlo značajnih i novih filmskih ostvarenja autora iz regije.

 

"Ove godine bit će prikazani filmovi iz 20 zemalja, kao i prošle godine, i to je ta regija koju nastavljamo predstavljati u okviru SFF-a. Naša ekipa pogledala je 530 filmova, od kojih je 180 igranih. Važno je istaći da su sve zemlje koje pokrivamo većinom siromašnije, i da se to osjeti na filmskoj produkciji. Uz pomoć ovakvih platformi kao SFF, regionalna kinematografija sve je više prisutnija u svijetu", rekla je Tataragić.

 

Ove godine u okviru Takmičarskog programa SFF-a bit će prikazano 13 filmova, od kojih će tri imati svjetske premijere na SFF-u, a to su filmovi "Ja sam beso" režisera Lasha Tskvitinidze iz Gruzije, "Pjesma moje majke" režisera Erola Mintasa iz Turske i "Tri prozora i vješanje" režisera Ise Qosje iz Kosova.

 

U okviru Takmičarskog programa internacionalnu premijeru imat će film "Cure - Život druge" režiserica Andree Štaka iz Hrvatske. Regionalne premijere imat će filmovi "A Blast" iz Grčke režisera Syllasa Tzoumerkasa, "Janje" iz Turske režisera Kutluga Atamana, "Macondo" iz Austrije režiserke Sudabeh Mortezai, "Nevjeste" iz Gruzija režisera Tinatina Kajrishvilija i "Zemlja olija" iz Mađarske, režisera Adama Csaszija.

 

U kategoriji "Izvan konkurencije" ljubitelji filma moći će pogledati svjetske premijera filmova "Jednaki" iz Srbije, i "Kvintet" u koprodukciji Njemačke, SAD-a i BiH.

 

Tu su i gala projekcije filmova "Bijeli Bog" i "Mostovi Sarajeva".

 

U okviru Takmičarskog programa u kratkim filmovima bit će prikazani: "Uspavanka jednog leptira", "Zakloni", "Manjača", "Olovno srce", "Kokoška", "Nevidljivi prostor", "Posljednji", "Pogubljenje", "Provincija" i "Višak vjetra".

 

U okviru programa "U fokusu" bit će prikazani filmovi: "Amour Fou", "Miss Violence", "Neposlušni", "Nisam ja on", "Otuđenje", "Sastanci naslijepo" i "Zimski san".

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI