Tužilaštvo Brčko distrikta

Zbog falsifikovanih diploma podignute optužnice protiv javnih službenika!

Hronika 21.07.14, 20:00h

Zbog falsifikovanih diploma podignute optužnice protiv javnih službenika!
U dvije posebne optužnice bivši namještenik Skupštine Brčko distrikta BiH M.K. (59) i uposlenik Odjela za javnu sigurnost N.K. (47) terete se da su nabavili i svrhu zapošljavanja upotrijebili falsificirane diplome o završenoj srednjoj školi


Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv još dva bivša uposlenika javnih službi Distrikta zbog osnova sumnje da su nabavili i u svrhu zapošljavanja upotrijebili falsificirane svjedodžbe o završenoj srednjoj školi.

 

U dvije posebne optužnice bivši namještenik Skupštine Brčko distrikta BiH M.K. (59) i uposlenik Odjela za javnu sigurnost N.K. (47) terete se da su nabavili i svrhu zapošljavanja upotrijebili falsificirane diplome o završenoj srednjoj školi.
 

Optuženom M.K. stavlja se na teret da je kao dokaz o završenom srednjem obrazovanju u postupku zapošljavanja provedenom u Skupštini Distrikta 2012.godine predao ovjerenu kopiju falsificirane diplome o završenoj srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu. Za slične radnje optužen je i N.K., koji se tereti da je u Odjelu za javnu sigurnost Vlade Distrikta, nakon što je proglašen prekobrojnim i raspoređen na radno mjesto s propisanim većim stupnjem obrazovanja, pribavio i radi ostanka u službi upotrijebio falsificiranu diplomu o završenoj srednjoj prometnoj školi u Tuzli.
 

Tokom provjera po prijavama nadležnih službi u Vladi distrikta, Tužiteljstvo je utvrdilo da niti jedna od navedenih javnih isprava nije izdana od strane naznačenih obrazovnih ustanova, suglasno čemu je imatelje lažnih diploma optužilo za njihovo falsificiranje.
 

Posebnim točkama optužnice njima je također stavljeno na teret da su navodili Vladine službenike da ovjeravanjem kopija lažnih diploma potvrde neistinit sadržaj te da im lažne podatke o školskoj spremi unesu u radne knjižice.
 

Tužiteljstvo je tokom istrage prikupilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su optuženi počinili  azneno djela falsificiranje isprave i Ovjeravanje neistinitog sadržaja ( iz člana 367. stav (2) odnosno 369. stav (1) Krivičnog zakona Brčko Distrikta BiH).
 

U skladu s takvom ocjenom nadležni organ kaznenog gonjenja distrikta Brčko podigao je dvije nove optužnice nastavljajući time procesuirati osobe odgovorne za nabavku i upotrebu falsificiranih isprava o školskoj spremi u lokalnim organima. Odlučujući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta prihvatio je optužene akte Tužilaštva u cijelosti potvrđujući tako osnovanu sumnju da su optuženi počinili kaznena djela za koja se terete.


Od početka godine Tužiteljstvo Distrikta je za upotrebu falsificiranih dokumenata o školskoj spremi u lokalnim javnim službama optužilo ukupno dvanaest osoba.
 

U fazi istrage nalaze se još četiri predmeta ove vrste od ukupno 23 koliko ih je otvoreno u zadnjih godinu dana, a nakon internih provjera u Vladi Distrikta provedenih početkom prošle godine. Među optuženima za falsificiranje srednjoškolskih diploma, od kojih su neki već osuđeni, najveći broj bio je uposlen u Odjelu za javnu sigurnost (sedam), te Odjelu za obrazovanje (tri).
 

U ovom statusu nalazi se i upravo optuženi bivši radnik Skupštine,  dok je radnica Odjela za javni registar, čija lažna diploma je najprije inkriminirana podizanjem optužnice, već pravomoćno osuđena.
 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI