Haris Pašović

Tužilaštvo BiH istražuje Zemaljski muzej, Upravni odbor ne može raditi

Kultura 21.07.14, 19:10h

Tužilaštvo BiH istražuje Zemaljski muzej, Upravni odbor ne može raditi
Ovo je situacija bez presedana. Zastrašujuće je da je jedan takav objekat bez ikakve kontrole. UO nije mogao ništa ni raditi dok Tužilaštvo ne završi svoju istragu, kazao je Pašović čiji mandat ističe 28. jula, a još uvijek se ne zna koji će biti sljedeći koraci Vlade FBiH

 

Tužilaštvo BiH provodi određene istražne aktivnosti, vezane za situaciju u kojoj se nalazi Zemaljski muzej u Sarajevu. U okviru tog procesa, poduzima se više aktivnosti, uključujući i ispitivanje većeg broja osoba, naveli su iz Tužilaštva BiH o istrazi o krivičnoj odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazi Zemaljski muzej BiH već skoro dvije godine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

 

S druge strane, predsjednik privremenog Upravnog odbora koji je imenovala Vlada FBiH na sjednici 28. marta 2014. godine Haris Pašović za agenciju Patria kazao je da je zadovoljan istragom Tužilaštva BiH u Zemaljskom muzeju.

 

- Ovo je situacija bez presedana. Zastrašujuće je da je jedan takav objekat bez ikakve kontrole. UO nije mogao ništa ni raditi dok Tužilaštvo ne završi svoju istragu  – kazao je Pašović čiji mandat ističe 28. jula, a još uvijek se ne zna koji će biti sljedeći koraci Vlade FBiH.

 

On je dodao da uposlenici Zemaljskog muzeja ne poštuju ni rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je 8. maja naredila da se skinu svi elementi postavljeni na fasadu i vrata.

 

- Zgrada Zemaljskog muzeja BiH proglašena je nacionalnim spomenikom i svaka intervencija na fasadi je kažnjiva – kazao je Pašović.

 

Inače, nakon što su istražitelji Tužilaštva BiH 17. juna ušli u Zemaljski muzej, dan poslije skinut je transparent na kojem je pisalo „Muzej je zatvoren/Museum is closed“, ali ne i dvije daske na ulaznim vratima Muzeja, piše NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI