AMBASADA BIH U AMANU

U opkoljenoj Gazi i tri bh. porodice: Hoće li biti evakuisane?

Hronika 21.07.14, 18:05h

U opkoljenoj Gazi i tri bh. porodice: Hoće li biti evakuisane?
Novinskoj agenciji Patria iz ove ambasade je potvrđeno da je ambasadu naše zemlje prije 15 dana kontaktirala porodica iz Gaze, koja ima i bh. državljanstvo. Raspitivali su se o mogućnostima napuštanja opkoljene Gaze ukoliko se za to ukaže potreba


Tri porodice iz Bosne i Hercegovine trenutno se nalaze u opkoljenoj Gazi, saznaje bh. novinska agencija Patria iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Jordanu, koja pokriva i područje Gaze.

 

Novinskoj agenciji Patria iz ove ambasade je potvrđeno da je ambasadu naše zemlje prije 15 dana kontaktirala porodica iz Gaze, koja ima i bh. državljanstvo. Raspitivali su se o mogućnostima napuštanja opkoljene Gaze ukoliko se za to ukaže potreba.

 

Službenici ambasade su od te porodice saznali da se osim njih, u Gazi nalaze još dvije porodice koje imaju i bh. državljanstvo. U sva tri slučaja radi se o mještovitim bosansko-palestinskim brakovima, koje ukupno broje oko 15 članova.

 

- Prema posljednim informacijama koje imamo, iz Gaze se može izaći jedino preko Izraela, uz pomoć međunarodnih organizacija. Ali, još uvijek nismo imali niti jedan zahtjev da bi neko od naših državljana želio napustiti Gazu – rečeno je Patriji iz ambasade u Amanu. Niko od ljudi u Gazi koji ima bh. državljanstvo nije ranjen ili poginuo.

 

Od 7. jula Izrael izvodi zračne i napade s mora na Gazu, a od prije nekoliko dana krenula je i kopnena ofanziva izraelskih vojnih trupa na Pojas Gaze. Do sada je ubijeno više stotina Palestinaca, među kojima je veliki broj djece. Više hiljada Palestinaca je ranjeno. Izrael agresiju na Gazu izvodi pod izgovorom da se bore protiv terorizma, no oni svakodnevno gađaju i bolnice, naselja sa civilima i druge objekte gdje ubijaju djecu. Tokom današnjeg granatiranja bolnice ubijena su još četiri civila.

 

Iako se u gradovima širom svijeta svakodnevno održavaju demontracije kojima se želi zaustaviti granatiranje Gaze, međunarodna zajednica još uvijek nije zaustavila stradanje civila i djece u Gazi, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI