Evropski univerzitet u Brčkom napravio analizu

Šef Vladinog odjela za obrazovanje u Brčkom Momčilo Poljić plagirao naučni rad?

Front 21.07.14, 16:44h

Šef Vladinog odjela za obrazovanje u Brčkom Momčilo Poljić plagirao naučni rad?
Zamoljen da prokomentarišr ove tvrdnje sa Evropskog univerziteta u Brčkom Momčilo Poljić je kazao "pišite da je plagijat, neću ništa da pričam"

 

Iz Evropskog univerziteta u Brčkom su proslijedili rezultate analize knjige aktuelnog šefa Vladinog odjela za obrazovanje Momčila Poljića, koju su djelimično uradili, a za koju tvrde da je plagijat!

 

Portal Otisak.ba navodi da je Poljićeva knjiga pod nazivom "Menadžment ljudskih potencijala" koju je izdao Univerzitet u Istočnom Sarajevu,  Ekonomski fakultet u Brčkom 2009. godine, a koja se koristi kao udžbenik na tom Fakultetu plagijat.

 

"Iako ta analiza, zbog obimnosti posla, još uvijek nije završena, već je nesumnjivo utvrđeno da je plagijat", naveli su u tekstu koji je dostavljen Otisku.

 

Objašnjavajući da plagijat predstavlja preuzimanje nečijeg pisanog rada bez navođenja izvora, tj.  priznavanja tuđeg autorstva. Drugim riječima, plagijat je akademska krađa.

 

"Postoje dvije vrste plagijata", doslovni i mozaički. Doslovni plagijat je potpuno preuzimanje tuđih rečenica, bez odgovarajućeg navođenja izvora. Mozaički plagijat je parafraziranje tuđeg teksta bez navođenja autorstva, odnosno preuzimanje dijelova tuđeg rada uz prepravke kako plagijat ne bi bio identičan originalu.

 

Knjiga profesora Poljića predstavlja plagijat, kako "doslovnog", tako i "mozaičkog" tipa. Prilikom nastanka ovog plagijata, profesor Poljić je koristio nekoliko knjiga američkih autora, a najviše je "krao" tekst iz knjige  Managing Human Resources, američkog autora Wayne F. Cascio, koju je izdao izdavač  Prentice Hall 2003. godine.

 

Analizatori sa Evropskog univerziteta u Brčkom su naveli i više primjera sa skeniranim stranicama originalnog djela i Poljićeve knjige iz kojih je očito da je Poljić plagirao "svoj" naučni rad.

 

Profesori sa Evropskog univerziteta su podsjetili na akademske plagijate u Njemačkoj gdje su glavni plagijatori bili visoki državni i partijski funkcioneri koji su odmah podnijeli ostavke.

 

"Vidjet ćemo kakve će mjere prema Poljiću preduzeti nadležni na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, na kome radi i na kome je na osnovu prikazane knjige izabran u zvanje vanrednog profesora, zatim koje će mjere preduzeti Vlada Brčko Distrikta, u kojoj obavlja funkciju šefa Odjela za obrazovanje, a posebno koje će mjere preduzeti policija i tužilaštvo u Brčkom", navedeno je iz Evropskog univerziteta.

 

Dodajući da  se ovdje može postavitii pitanje kako je Poljić uopšte mogao da bude izabran za profesora na predmetu Menadžment ljudskih resursa kada se zna da je magistrirao i doktorirao iz oblasti marketinga, što nema nikakve veze sa ljudskim resursima.

 

Zamoljen da prokomentariše ove tvrdnje sa Evropskog univerziteta u Brčkom Momčilo Poljić je kazao "pišite da je plagijat, neću ništa da pričam".

 

momcilo-poljic-plagijat

momcilo-poljic-plagijat1

 

(Otisak.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI