Ratovao u BiH na strani Vojske RS

Plaćeni ubica: Vođa ruskih terorista u Ukrajini Igor Girkin ima bh. državljanstvo!

Hronika 21.07.14, 16:05h

Plaćeni ubica: Vođa ruskih terorista u Ukrajini Igor Girkin ima bh. državljanstvo!
Tafro navodi i da, nakon agresije na BiH, nisu revidirana državljanstva BiH ruskim plaćenicima i uredno primaju penzije u BiH

 

Igor Girkin, vođa terorista u Ukrajini, ratuje u Ukrajini kao Rus, ima državljanstvo BiH, kao i drugi ruski plaćenici Vojske RS, kazao je Aziz Tafro, istraživač i autor knjige „Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH“ za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

 

- Girkin je u BiH došao vrlo mlad i bez ikakvog vojničkog obrazovanja. On ima samo ratno iskustvo, ali ne i oficirsko. Ne radi se o nekoj ličnosti koja je u vojnom pogledu respektabilna, on je plaćeni ubica. Njegove vojne formacije mogu biti samo na nivou paravojnih formacija gdje vlada snaga jačeg, bez ikakve  discipline – navodi Tafro.

 

On smatra da obaranje malezijskog aviona prilikom kojeg je stradalo 300 putnika, a za šta je odgovornost preuzeo Girkin, sigurno neće biti jedini čin paravojnih formacija.

 

- Rusi nisu trebali RS-u, ali su plaćali izvjestan broj tih dobrovoljaca kako bi Rusija ušla na mala vrata te ih na taj način uvukli u rat u BiH što im nije dozvolila Armija RBiH. Imali su za cilj dovesti ih 10.000, ali su pretrpjeli gubitke u Sarajevu, Višegradu i u Rusiju su počeli stizati mrtvački sanduci, što je zaustavilo proces dolaska plaćenika  - kaže Tafro.

 

Tafro navodi i da, nakon agresije na BiH, nisu revidirana državljanstva BiH ruskim plaćenicima i uredno primaju penzije u BiH.

 

- Oni su ratovali u Siriji, Iraku, a poslije rata u BiH radili su kao demineri. Veliki broj još uvijek ih živi u BiH – kaže Tafro.

 

Što se tiče odlaska Srba na ratišta u Ukrajinu, a što je i Girkin u svojim objavama potvrdio, za Tafru je samo propaganda.

 

- Otišli su da se uslikaju. Ne radi se tu ni o kakvim borcima, kao što se nije radilo ni od 1992. do 1995. godine.  Mogu otići da obore avion, postave mine i to će raditi i dalje onako kukavički, iza leđa. To su ti paravojni i četnički pokreti – kaže Tafro.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI