PROMOCIJA KULTURNOG STVARALAŠTVA U SRCU HERCEGOVINE

MLAZ u Počitelju i ovoga ljeta okuplja umjetnike iz BiH i cijelog regiona

DEPO Art 19.07.14, 19:46h

MLAZ u Počitelju i ovoga ljeta okuplja umjetnike iz BiH i cijelog regiona
U periodu od 23. do 29. jula 2014. godine, u prostoru Društva MLAZ-Počitelj, biće održana Likovna radionica: Skulpture i reljefi u Papier Mâché tehnici


Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj je ove godine nastavilo s organiziranjem događaja i aktivnosti u okviru projekta “Mlaz stvaralaštva i ujedinjenja“, čija je realizacija započeta 2013. godine.


U sklopu pomenutog projekta, 15. aprila 2014. godine otvorena je izložba slika i skulptura Radoslava Tadića (Sarajevo 14. april 1946. – 29. septembar 2013.).


Istaknuti bosanskohercegovački umjetnik Radoslav Tadić završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1976. godine u klasi profesora Borislava Aleksića, a postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1978. godine kod profesora Janeza Bernika. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i umjetničkim projektima u BiH i inostranstvu (Grafička mapa, 1992; Svjedoci postojanja, 1992-95.) Bio je član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1977. godine, jedan od osnivača Jugoslovenskih dokumenata (1984-89.), redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj rad na polju crteža, slikarstva i skulpture, među kojima su Grand Prix – Collegium Artisticum 1999, Nagrada za najbolji crtež na izložbi Anale crteža Mostar 2003. i 2004, Nagrada za najbolju skulpturu Collegium Artisticum 2004.


Njegova knjiga “Hod po staklenom krovu“ objavljena je 2009. godine.


Na otvorenju ove izložbe nastupile su mlada pjesnikinja iz Počitelja Jasmina Dizdar i violinistkinja iz Sarajeva Ivana Đurić. Otvorenju izložbe prisustvovali su posjetioci/posjetiteljke iz Počitelja, Čapljine, Mostara,Sarajeva, te učesnici grafičke radionice “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ (profesori i studenti likovnih akademija iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Trebinja i Širokog Brijega) koja se tih dana održavala u prostoru Internacionalne kolonije u Počitelju.

 

Izložba skulptura Samira Sućeske “Noćni dnevnik kamena“ svečano je otvorena 28. juna 2014. godine. Samir Sućeska rođen je u Sarajevu 1968. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1986. godine. Diplomirao 2003. i magistrirao 2014. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2002. godine. Od 1999. godine zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.


Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u BiH i inostranstvu, učestvovao u kiparskim kolonijama i međunarodnim simpozijumima skulpture. Na otvorenju izložbe “Noćni dnevnik kamena“ govorili su Dževad Ibrulj, predsjednik Društva MLAZ-Počitelj i Sanela Nuhanović, koordinatorica projekta, a svoju poeziju čitali su pjesnici/pjesnikinje: Admiral Mahić, Šefik Fiko Daupović, Nedreta Koso, Jasmina Dizdar i Dino Porović, pjesnik i kantautor. Tekst o izložbi napisao je Mladen Bićanić.


Na otvorenju izložbe prisustvovalo je oko 60 građana i građanki iz Počitelja, Čapljine, Mostara i Sarajeva.


U periodu od 23. do 29. jula 2014. godine, u prostoru Društva MLAZ-Počitelj, biće održana Likovna radionica: Skulpture i reljefi u Papier Mâché tehnici pod stručnim vodstvom Nives Čičin-Šain (Hrvatska), a u radionici će učestvovati umjetnice: Eris Bushati (Albanija), Šemsa Gavrankapetanović (Srbija), Anesa Kadić (BiH), Jelena Korenčić (Hrvatska), Petra Kovačić (Hrvatska) i Jelena Pavićević (Crna Gora).


Realizaciju projekta “MLAZ stvaralaštva i ujedinjenja“ podržala je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI