FOTO/ MIRNA ŠETNJA ZA PALESTINU

Stotine demonstranata na ulicama Sarajeva poručili: Zaustaviti fašističku agresiju na Gazu

Hronika 18.07.14, 16:54h

Stotine demonstranata na ulicama Sarajeva poručili: Zaustaviti fašističku agresiju na Gazu
U Sarajevu je danas organizirana mirna šetnja za Gazu, a više stotina učesnika poslalo je poruku podrške palestinskom narodu

Učesnici su se najprije okupili kod Sebilja na Baščaršiji, a nakon toga su noseći transparente s natpisima "Zaustavite fašističku agresiju na Gazu“,“Gaza krvari svijet spava“, mirno krenuli prema Trgu djece Sarajeva simbolizirajući tako da u ovom trenutku u Gazi agresori ubijaju palestinsku djecu, kao što su ubijali i sarajevsku.

 

- Izraelska agresija na Gazu u mubarek mjesecu ramazanu još jednom potvrđuje da ova cionistička vještačka tvorevina kontinuirano vrši politiku holokausta nad Palestincima više od 66 godina - kazao je okupljenima dr. Naser Nabil, iz Udruženja palestinske dijaspore u BiH.

 

Dodao je da je fašistička izraelska agresija na Gazu koja se dešava ovih dana, samo pokazatelj onoga što bande doseljenika svakodnevno prakticiraju u različitim dijelovima Palestine, a to su paljenje, ubijanje i razaranje, daleko od očiju TV kamera i raznih medija.

 

Naglasio je da genocid nad palestinskim narodom još traje, te da je osnivanje države Izrael značilo protjerivanje oko dvije trećine autohtonog palestinskog stanovništva iz njihovih domova i sa njihove zemlje, te da je izraelska agresija istovjetna nedavnoj agresiji na BiH.

 

- Danas smo se okupili u Sarajevu da dignemo svoj glas protiv barbarizma i divljaštva, protiv cionističke i fašističke politike Izraela i kažemo izraelskom agresoru milion puta: Prestanite! - kazao je Nabil.

 

Također je uposlenik Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu Mirsad ef.Mešanović iz džemata Zabrđe kazao da su se građani okupili da daju podršku narodu Palestine, Gaze, i "mislim da je svakom jasno ko je agresor, a ko je žrtva, te šta je državni terorizam koji nad Palestincima provodi državna izraelska vlast".

 

- Genocidne tvorevine jedne druge podržavaju, a mi smo svjedoci koji su političari iz BiH dali podršku izraelskoj agresiji - kazao je Mešanović.

 

Mirnu šetnju za Gazu organiziralo je Udruženje Palestinske dijaspore u BiH i Udruženje građana "Svitanje"

 

(fena/dh)

BLIN
KOMENTARI